Roligt men stressigt på jobbet

Publicerad 2016-02-02 i Nyheter

Sju av tio nordbor har roligt på jobbet varje dag och en majoritet uppger att de flesta jobbrelaterade idéerna uppkommer i samtal med kollegor. Men mer än hälften är stressade, i synnerhet svenskarna och endast tre av tio anser att deras arbetsplats är utformad för att stödja kommunikation och kreativa möten.

Mest kreativa är nordborna varken i mötesrum eller när de tränar utan när de pratar med kollegor. Hela 54 procent uppger att de flesta jobbrelaterade idéer uppkommer i de spontana mötena med kollegor. Det framgår av en undersökning som NCC låtit analysföretaget United Minds göra bland 4000 förvärvsarbetande och egenföretagare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Jobba-hemma-dagar

Fler företag har börjat införa ”jobba hemma-dagar” där man uppmuntrar personalen att arbeta hemifrån. Men undersökningen visar tydligt att de allra flesta inte känner något större behov av att jobba hemifrån för att kunna koncentrera sig.

De branscher som på senare tid kommit att bli nästintill synonyma med de nordiska länderna präglas av analys, innovation och kreativitet. De driver ofta den tekniska och ekonomiska utvecklingen, och de attraherar såväl talanger som kapital.

Enkelt att kommunicera skattas högt

40 procent uppger att det man skulle uppskatta allra mest i sin arbetsmiljö är att enkelt kunna kommunicera med sina kollegor – det skattas högre än tysta arbetsrum, lägre ljudnivå, träningsmöjligheter eller ens flexibla arbetsuppgifter.

Undersökningen om människors syn på sina arbetsplatser utfördes i november bland 4044 personer i Sverige, Norge, Danmark och Finland som antingen är anställda eller driver eget företag.

Källa: NCC