Träna hellre kroppen än hjärnan om du vill bli smartare och klara stressen bättre. De senaste forskningsrönen visar att du behöver inte tokträna. En halvtimme tre gånger i veckan räcker.

En cykeltur eller några löppass i veckan kan göra dig friskare, starkare – och enligt de senaste rönen - smartare. Regelbunden konditionsträning är rena supermedicinen för hälsan, enligt forskarna. Men det gäller att få upp pulsen och svettas ett par gånger i veckan för att boosta hjärnan.

- När man varit ute och sprungit en löprunda, dansat eller cyklat, är det vanligt att man känner sig piggare, mer klar i huvudet och kan koncentrera sig bättre. Ofta känner man sig även gladare, sover bättre och blir mindre stressad, säger hjärnforskaren Jenny Nyberg, vid Center for Brain Repair and Rehabilitation, vid Göteborgs universitet.

Konditionsträning för hjärnan

Konditionsträning ökar nivåerna av endorfiner, noradrenalin, dopamin och serotonin som aktiverar vårt belöningssystem och gör att vi mår bra. Fysisk aktivitet ökar även kortsiktigt mängden kortisol, under tiden vi tränar, som gör att vi tillfälligt blir mer fokuserade och koncentrerade.

Ny forskning visar att joggingturen även stärker hjärnans olika funktioner och motverkar stress och inflammationer. Man blir bättre på inlärning, problemlösning och får bättre kom-ihåg.

- Genom att konditionsträna regelbundet under en längre tid kan du förbättra minnet, säger Jenny Nyberg.

Viktigt med flås

De positiva effekterna på hjärnan kommer när hjärtat får arbeta, pulsen ökar, man blir varm och börjar svettas och blodet pumpas runt i kroppen.

- Det viktiga är att träna så att hjärtat kommer igång och pulsen ökar och att du blir svettig och flåsig, säger Jenny Nyberg.

Promenader bra

Att springa, cykla, simma eller dansa är bra motionsformer. Men även en rask promenad flera gånger i veckan har en positiv effekt.

- För vissa räcker det. Studier på äldre personer visar att en rask promenad tre gånger i veckan i 45 minuter under ett halvårs tid gör att den kognitiva förmågan ökar, säger Jenny Nyberg.

Margaretha Eldh