När Almedalen så sakteligen börjar gå mot sitt slut är det samtidigt ungefär 100 dagar sedan jag började på Fastigo och därmed gick in i en ny bransch. Att byta från vård och omsorg till fastighetsbranschen har varit en omställning. Spännande på många sätt och samtidigt utmanande.

Det första intrycket av branschen är att vi är en samling människor som brinner för det vi gör. Vi vill väl och vi vill hjälpa varandra. Mellan företagen men också mellan de privata och de offentliga bolagen. Samhällsnyttan är en tydlig röd tråd och det är inspirerande att se alla konkreta exempel på hur fastighetsbolagen gör nytta i vardagen.

Jag känner en stolthet när vi på Fastigo driver jämställdhet, mångfald och integration, hållbart arbetsliv och fler unga i fastighetsbranschen som fokusfrågor. För mig handlar detta om värderingar. Vi visar vad vi står för och lyfter frågor som är viktiga för de enskilda företagen, men också för branschen.

När jag gjorde mina första dagar på kontoret slogs jag av att alla kollegor var så vänliga. Det var en låg tröskel till att ställa allehanda frågor och det kändes snabbt som att man accepterades för den man är. Och precis så borde det vara i hela fastighetsbranschen. Oavsett vad du heter, vart du kommer ifrån eller vilken sexuell läggning du har ska du känna dig välkommen att söka ett jobb på ett fastighetsbolag.

Här kan vi som arbetsgivarorganisation göra nytta och tillsammans med medlemsföretagen kan vi visa att fastighetsbranschen inkluderar olikheter.

Efter knappt hundra dagar finns det många intryck att smälta. Många nya ansikten och flera nya lärdomar att ta med sig i det kommande arbetet under året. Jag är imponerad av all kunskap och glädje jag har mött i fastighetsbranschen och jag ser fram emot att fortsätta lära mig nya saker under en lång tid framöver.

Hannes Kataja
Kommunikationschef på Fastigo sedan 1 april