Rätt till föräldraledighet regleras i föräldraledighetslagen och rätt till ersättning i socialförsäkringsbalken samt i kollektivtavtalets § 11.
Alla arbetstagare, oavsett anställningsform och omfattning, har rätt att vara lediga från sin anställning för att vårda barn. Något krav på viss anställningstid för att utnyttja ledighet finns inte och en arbetsgivare har ingen möjlighet att begära att ledigheten ska skjutas upp. En arbetstagare som begär eller utnyttjar sin rätt till ledighet får inte missgynnas på grund av detta. Skyddet mot missgynnande omfattar även arbetssökande. Förbudet mot missgynnande omfattar i princip alla åtgärder som vidtas av en arbetsgivare. (Mer om missgynnandeförbud finns i fördjupning om diskriminering.)
En arbetstagare som är gravid, nyligen fött barn eller ammar har under vissa förutsättningar rätt att bli omplacerad till annat arbete. Det kan exempelvis gälla om arbetstagaren inte kan utföra tungt arbete. En förutsättning är att det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete. Kan omplacering inte ske har arbetstagaren rätt att vara ledig, dock utan rätt till lön. Arbetstagaren ska anmäla sitt önskemål om att få bli omplacerad minst en månad i förväg, eller så snart som möjligt.
En arbetstagare som vill vara föräldraledig ska anmäla det två månader i förväg, eller om det inte kan ske, så snart som möjligt. Fastigo rekommenderar att ansökan om ledighet är skriftlig. Arbetstagaren ska också meddela hur lång tid ledigheten är planerad att pågå. För ledighet med tillfällig föräldrapenning på grund av att barnet är sjukt eller smittat gäller dock inte någon anmälningstid. Är det möjligt så bör arbetstagare, som önskar ledighet för vård av barn förlagd i samband med huvudsemestern, lämna ansökan om båda ledigheterna till arbetsgivaren vid samma tillfälle.
Det finns olika former av föräldraledighet. Olika regler gäller beroende på om det är fråga om hel- eller delledighet respektive om föräldrapenning betalas ut.
En arbetstagare kan begära flexibla arbetsformer som avser förändringar av arbetsmönstret till exempel genom distansarbete och flexibel arbetstid. Om en förälder med barn som inte har fyllt åtta år begär flexibla arbetsformer ska arbetsgivaren besvara begäran inom skälig tid. Om begäran avslås eller den begärda förändringen senareläggs, ska arbetsgivaren motivera beslutet. Rätten till svar gäller endast om arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren i sammanlagt minst sex månader när begäran görs.
Om en begäran avser ledighet tillämpas i stället lagens bestämmelser om ledighet.
Arbetstagare har i princip rätt till hel föräldraledighet enligt sin begäran, men ska först samråda med arbetsgivaren om ledighetens förläggning.
Ledigheten får delas upp i högst tre olika perioder per år. Om det kan ske utan olägenhet för arbetstagaren ska hel ledighet förläggas så att arbetsgivarens verksamhet kan fortgå utan påtaglig störning.
En arbetstagare som vill utnyttja föräldraledigheten för att förkorta arbetstiden kan begära att få ta ut ledigheten en viss dag eller vissa dagar i veckan alternativt sprida ledigheten över veckans samtliga dagar.
I första hand ska ledigheten förläggas i enlighet med arbetstagarens önskemål. Medför denna en påtaglig störning i verksamheten får arbetsgivaren, med vissa begränsningar, förlägga den på annat sätt så att störningen undviks. I sådant fall ska ledigheten spridas över arbetsveckans samtliga dagar och förläggas antingen vid arbetsdagens början eller slut. Arbetsgivaren kan alltså inte mot arbetstagarens vilja besluta att ledigheten till exempel ska förläggas till enbart en viss dag i veckan. Tanken är att arbetstagaren som huvudregel ska ha rätt till en förkortning av arbetstiden för att kunna begränsa barnens vistelsetid på förskolan.
Utgångspunkten vid bedömningen av vad som ska betraktas som en av de tre årliga ledighetsperioderna är arbetstagarens begäran, vilken Fastigo rekommenderar ska ske skriftligt.
Gäller begäran hel ledighet, så förbrukas en period vid varje ledighet, oavsett om det gäller en längre period eller bara en enstaka dag vid ett separat tillfälle. Har arbetstagaren däremot begärt och beviljats ledighet för två eller fler bestämda veckodagar dagar i följd med stöd av reglerna om arbetstidsförkortning, anses ledigheten utgöra en sammanhängande period.
Byte av ledighetsform kan inte ske under samma period. Är arbetstagaren först helt ledig och i direkt anslutning övergår till delledighet, betraktas det som två perioder.
En period anses också förbrukad när arbetstagaren återgår i arbete oavsett om det sker vid den planerade tidpunkten eller tidigare. Avbrott i ledigheten som beror på sjukdom, semester eller sker på arbetsgivarens begäran, medför dock inte att en period förbrukas.
En arbetstagare som vill avbryta en pågående ledighet ska genast anmäla det till arbetsgivaren. I de fall ledigheten varit avsedd att pågå en månad eller mer får arbetsgivaren skjuta upp återgången högst en månad efter det att arbetsgivaren tagit emot underrättelsen.
Vård av barn är den längre ledigheten vid barns födelse (föräldraledighet). Föräldrar har rätt till ledighet för vård av barn dels under 18 månader från födseln, dels under tid då föräldrapenning tas ut. Ledigheten får delas upp i högst tre perioder per kalenderår.
Vid ledighet för vård av barn i samband med barns födelse och adoption görs tjänstledighetsavdrag enligt avtalets § 12. Avdraget är olika beroende på hur länge ledigheten varar.
En arbetstagare som är föräldraledig med föräldrapenning kan ansöka om föräldrapenningtillägg FPT hos AFA Sjukförsäkring men arbetsgivaren bör informera alla arbetstagare som kan beröras.
FPT utges under maximalt 180 dagar för en sammanhängande period fram till 18 månader från ett barns födelse eller adoption. Det finns dock begränsningar i rätten till FPT beroende på anställningstidens längd.
Arbetstagaren har rätt att vara tjänstledig för tillfällig vård av barn i samma utsträckning som Försäkringskassan medger rätt till tillfällig föräldrapenning. Arbetstagaren har rätt till ledighet och ersättning från första anställningsdagen.
Vid frånvaro för tillfällig vård av barn görs löneavdrag per frånvarotimme med:
månadslön x 12 veckoarbetstiden x 52 |
Besöks- och postadress:
Stadsgården 12B
116 45, Stockholm
Faktureringsadress:
Fastigo AB
Org.nr: 556374-1684
inbox.lev.204607@arkivplats.se
Växel: 08-676 69 00
Mejl: info@fastigo.se
Vid arbetsgivarfrågor för dig som är medlem:
SvarDirekt: 08-676 69 69, svardirekt@fastigo.se
Vid frågor som avser lön- och HR-området:
HR-huset: 08-676 69 10, info@hrhuset.se
Måndag–fredag:
08.00 – 16.30
Fredagar:
08.00 – 15.00 (maj-augusti)
Lunchstängt: 11.30 – 12.30
Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.
För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.
Du loggar in med din e-postadress och lösenord.
Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.