Alternativet avsättning till pension (pensionspremier)
- Ska arbetsgivare göra avsättningar till pensionspremier när en arbetstagare är långtidssjukskriven eller föräldraledig?
Svar: Nej. Jämför med vad som händer med lönen. När avdrag görs från lön och arbetstagaren inte uppbär månadslön, görs heller inte avsättningar till pensionspremie.
- Accepterar försäkringsbolagen så små avsättningar per månad, som det blir fråga om i arbetslivskontot?
Svar: Ofta kan det vara problem om man vill betala små belopp per månad. Föreslå istället att göra inbetalningen som årspremie.
- Vem ska äga pensionen, den enskilde eller arbetsgivaren? Och vem ska få göra avdrag för pensionskostnaden?
Svar: När det gäller skatter och avgifter spelar det ingen roll om det är arbetsgivaren eller den anställde som äger försäkringen. Arbetsgivaren betalar en premie som motsvarar den överenskomna procentsatsen direkt till det försäkringsbolag som den anställde valt. Arbetsgivaren betalar särskild löneskatt och har även avdragsrätt för den inbetalda premien. För arbetstagaren beskattas pensionen först vid utbetalningstillfället – oavsett vem som äger pensionen. Skillnaden när den anställde äger försäkringen är att denne själv kan avtala med försäkringsgivaren om ändring av försäkringen. Den kommer också att ingå som en tillgång hos arbetstagaren vid bodelning eller bouppteckning.
- Det är förmånligare för företaget att betala pensionspremier än lön. Vem ska få värdet av mellanskillnaden, arbetsgivaren eller arbetstagaren? Och hur beräknas värdet?
Svar: Det måste de lokala parterna träffa överenskommelse om. Det är rimligt att det blir en kostnadsneutralitet för arbetsgivaren. Pensionspremiens storlek beräknas då som arbetslivskontot + skillnaden mellan sociala avgifter och löneskatt – administrationskostnader.
- Vad händer med de intjänade förmånerna då anställningen upphör?
Svar: Värdet överförs till den anställde.