Innehållsförteckning
Sjukfrånvaro under semester
Innehållsförteckning
Sjukfrånvaro under semester

Sjukfrånvaro under semester

Semesterlagen ska garantera att en arbetstagare får vila och rekreation. En arbetstagare som är frånvarande från arbetet på grund av sjukdom, arbetsskada, föräldraledighet osv, anses inte få den nödvändiga vilan och rekreationen. Vid det som enligt semesterlagen är semesterlönegrundande frånvaro gäller därför speciella regler. (Här nedan anges bara sjukdom som frånvaroanledning men samma regler gäller om arbetstagaren har annan semesterlönegrundande frånvaro.)

Arbetstagaren har rätt att få sin semester flyttad om semestern skulle sammanfalla med en sjukperiod. Observera att det endast är arbetstagaren som kan påverka eller ändra utlagd semester och därför är den som ska ta initiativet. Begär inte arbetstagaren något ska semesterledigheten kvarstå oförändrad.

Insjuknar under semestern

Anmäler arbetstagaren senast vid återgången i arbetet att denne är eller varit sjuk under semesterperioden ska semestern omvandlas till sjukledighet.

En arbetstagare kan aldrig få semesterlön och sjuklön samtidigt från sin arbetsgivare. Lönen ska därför räknas om från semesterlön till sjuklön. För mycket utbetald lön kan justeras om det senast sker påföljande månad.

De semesterdagar som nu blir kvar ska förläggas till annan tid under semesteråret. Det är oftast inte lämpligt att lägga ut dessa dagar i anslutning till den övriga huvudsemestern eftersom det kan leda till missbruk av sjuk- och semesterreglerna.

Långtidssjuka

Semester ska i princip hanteras likadant för en långtidssjuk arbetstagare som för de som är i tjänst. Det innebär att arbetstagaren har rätt att få fyra veckor förlagda i juni–augusti, att spara semester, osv.

– semesterförläggning

Semestern ska läggas ut som för övriga arbetstagare. Det innebär dock inte att arbetstagaren återgår i tjänst eller på annat sätt avbryter sin sjukledighet.

Arbetstagaren har rätt att avstå och få semestern utlagd vid en annan tidpunkt. Om arbetstagaren inte återgår i tjänst under året ska återstoden av semestern betalas med semesterersättning vid utgången av semesteråret.

– sjukpenning / semesterlön

Eftersom semesterlön betalas till sjuklediga arbetstagare på samma sätt som för övriga, kan sjukpenning från Försäkringskassan (ej sjuklön från arbetsgivaren) och semesterlön utges samtidigt.

Har arbetstagaren begärt att semester som lagts ut under sjukfrånvaron ska förläggas till annan tid, ska semesterlönen inte betalas ut. Det får vänta till dess arbetstagaren återgår i tjänst och tar ut sin innestående semester.

Är arbetstagaren fortfarande sjuk och inte fått ut semesterdagar när semesteråret tar slut, så förvandlas fordran på ledighet till ett krav på semesterlön. Semesterdagar över 20 som inte lagts ut, förs i första hand över till sparad semester. Skulle antalet sparade dagar då överstiga 30 ersätts överskjutande dagar i form av semesterersättning. Ersättningen är 4,6 procent av månadslönen för varje semesterdag + 1,0 procent om inte semesterdagstillägget betalats ut tidigare. Utbetalningen ska ske senast i mars eller, om detta inte är möjligt, senast månaden efter.

– sparad semester

Sparande av semester behandlas också på vanligt sätt för arbetstagare som är långtidssjuka. De kan begära att få spara dagar utöver 20 medan resterande semesterdagar ska förläggas under semesteråret.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.