Högriskskydd för arbetstagare med särskilt stor sjukfrånvaro
För arbetsgivare som har arbetstagare med särskilt stor frånvaro finns en möjlighet få särskild ersättning från Försäkringskassan.
Enligt sjuklönelagen och kollektivavtalet begränsas tillfällen med karensavdrag för arbetstagare med hög sjukfrånvaro till tio under en tolvmånadersperiod. Är arbetstagaren sjuk mer än tio gånger gör arbetsgivaren inte karensavdrag utan betalar sjuklön med 80 procent av månadslönen för sjukfrånvaro under dag 1–14.
En arbetstagare kan under vissa förutsättningar ansöka om särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Om detta beviljas kan arbetsgivaren få ersättning för sina sjuklönekostnader från Försäkringskassan.
Särskilt högriskskydd kan beviljas till en arbetstagare som har en medicinskt väldokumenterad sjukdom som gör att arbetstagaren troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året. Med det särskilda högriskskyddet får arbetstagaren sjuklön redan från första dagen.
Arbetstagaren kan också få särskilt högriskskydd om det finns en risk för sjukfrånvaro vid en eller flera längre sjukperioder (minst 28 dagar i följd) under ett år. I det fallet har arbetstagaren fortfarande en karensdag.
Om arbetstagaren ska donera organ eller vävnader, eller genomgå en utredning om ett sådant ingrepp, finns också möjlighet att få särskilt högriskskydd. Arbetstagaren får då sjuklön redan från första dagen och arbetsgivaren får ersättning för sina sjuklönekostnader från Försäkringskassan.