https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
DELA
Anställning

När har en arbetstagare företrädesrätt till återanställning?

Det finns tre olika regler i 25 § lagen om anställningsskydd. Grundförutsättningen är att arbetstagaren är uppsagd på grund av arbetsbrist eller har haft en visstidsanställning som har upphört. De tre företrädesrättssituationerna är följande:

  1. En arbetstagaren som har minst 12 månaders sammanlagd anställningstid de tre senaste åren har företrädesrätt till alla lediga anställningar
  2. En arbetstagaren som har haft särskild visstid i sammanlagt nio månader under de senaste tre åren har företrädesrätt till en ny särskild visstidsanställning  (räknat tidigast från 1 oktober 2022)
  3. En arbetstagare som har varit säsongsanställd i minst sex månader under de senaste två åren har företrädesrätt till en ny säsongsanställning 

För att kunna få jobbet krävs att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för tjänsten och att det är inom samma kollektivavtalsområde och driftsenhet som arbetstagaren senast var anställd på. Notera att en säsongsanställd som har haft säsongsanställningar flera år i rad kan få företrädesrätt till alla lediga tjänster om anställningstiden är mer än 12 månader och arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer och det är ett jobb på samma driftsenhet. Företrädesrätten gäller under uppsägningstid och nio månader därefter eller när det gäller visstidsanställningar från det att arbetsgivaren gett besked enligt 15 § LAS om att anställningen kommer att upphöra och nio månader efter anställningen har upphört. Arbetstagaren måste anmälan sitt intresse för företrädesrätten.

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.