https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
DELA
Arbetstid, Beredskap

Vi har inget beredskapsschema för vår sk snöjour under lördag och söndag. Istället ber vi arbetstagarna att sätta upp sig på en ringlista, där chefen ringer ut enligt listan om det snöar. Fungerar det?

Om ni ska hantera snöberedskapen på detta sätt finns det några saker att tänka på. Detta är enligt F-och S-avtalet inte beredskap enligt de villkor som finns reglerat. Avtalen innebär att arbetstagarna erhåller beredskapsersättning från ordinarie arbetstids slut till dessa att ordinarie arbetstid börjar igen. Avtalens beredskapsregler innebär att arbetstagaren har en arbetsskyldighet.

Att skriva upp sig på en ringlista innebär att arbetstagaren inte har arbetsskyldighet och därmed kan säga nej till att arbeta. Det innebär en osäkerhet för arbetsgivaren.  Att inte tillämpa avtalets beredskapsmodell innebär att medarbetarna måste beordras in för övertidsarbete och att de endast kan arbeta antingen lördag eller söndag för att inte bryta mot arbetstidslagens regler om veckovila om 36 timmar per 7-dagarsperiod. (Enligt F och S-avtalet kan dock lokala parter komma överens om att veckovilan ska beräknas som ett genomsnitt under 14 dagarsperiod.)

Fastigos rekommendation för att lösa situationen är att använda avtalens regler om beredskap och införa ett beredskapsschema från fredag efter ordinarie arbetstid till och med måndag då ordinarie arbetstid påbörjas.

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.