Bärkehus lokalvård har skapat en arbetsplats där medarbetare trivs, utvecklas och mår bra genom ett dedikerat arbete med psykologisk trygghet. Genom att skapa en trygg arbetsplats samt jobba med friskfaktorer och anpassningar på individnivå har de byggt en kultur där både medarbetarna och verksamheten blomstrar.
– Vi har verkligen arbetat från hjärtat med att skapa en trygg och inkluderande miljö. Vi ser varje individ och gör anpassningar innan någon riskerar att må dåligt. Det gör att våra medarbetare känner sig sedda och hörda, säger Lovisa Dahlström, driftchef lokalvård Bärkehus.
Utmaningen som ledde till förändring
Initiativet började som en reaktion på hög frånvaro och den bristande arbetsmiljön som ofta råder inom lokalvårdssektorn. Genom att fokusera på psykologisk trygghet, som blivit en grundsten i deras arbetsmiljöarbete, har de genom ett flertal insatser lyckats vända trenden och skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig inkluderade, respekterade och trygga i att uttrycka sig.
En förändrad arbetsmiljö
– Vi märker en enorm skillnad både på sjukfrånvaron och i arbetsmiljön. Tidigare kunde konflikter få gro, men nu tar vi tag i gnissel direkt, säger Veronica Lundberg, HR-strateg/verksamhetsstöd på Bärkehus.
En av de mest konkreta effekterna av arbetet är att sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa ligger på noll procent – en prestation som är ovanlig inom de flesta branscher i landet.
På bara ett år har medarbetarna rapporterat en bättre stämning och en minskad sjukfrånvaro. Initiativet har även lett till framgångshistorier där medarbetare har fått blomstra. Lovisa Dahlström berättar:
– Vi har en fantastisk medarbetare som haft en tuff bakgrund men som tack vare anpassningar och vårt öppna klimat har fått möjlighet att utvecklas. Idag är hon gruppledare, och det gör mig otroligt stolt att tänka på.
Inspiration för andra
För andra företag som vill arbeta med psykologisk trygghet tipsar Lovisa Dahlström, Veronica Lundberg och Emelie Borg på Bärkehus lokalvård om att börja med att skapa ett öppet klimat där alla vågar uttrycka sig och känner sig välkomna.
– Börja med att skapa trygghet och inkludering. Det är grunden för allt annat. När tryggheten är etablerad kan fokus riktas mot långsiktiga förändringar i ledarskap och medarbetarstöd, säger Emelie Borg, gruppledare lokalvård Bärkehus.
– Ju mer vi känner varandra, desto bättre kan vi förstå varandra och förändra våra fördomar, inflikar Veronica Lundberg med.
Stöd från Fastigo finns när det behövs
Veronica Lundberg lyfter också vikten av att vara med i en arbetsgivarorganisation som Fastigo.
– När det väl dyker upp frågor som aldrig tidigare har hänt känns det oerhört bra att då kunna få proffsig och bra hjälp av er på Fastigo. Ibland när något inte står med i kollektivavtalen kan jag enkelt ringa SvarDirekt och bolla frågan där. Nätverket i norra Sverige är också en stor hjälp – vi står inför samma utmaningar och att bolla idéer är otroligt värdefullt när vi ska dra igång någonting. Det ger oss konkreta råd om hur andra gör utifrån kollektivavtalen, säger hon.
Fortsatt arbete
Bärkehus framgång visar att med rätt insatser och fokus på medarbetarnas välmående går det att skapa en arbetsplats där både individer och verksamhet stärks.
– Det finns ingen quick fix. Närvaro och samarbete är avgörande för att bygga förtroende och nå resultat, och det här arbetet är något vi kommer att fortsätta jobba med samt utveckla, säger Lovisa Dahlström.
– Vi hoppas att vårt resultat ger ringar på vattnet, avslutar Veronica Lundberg.
För mer information och för att läsa om fler initiativ från våra medlemmar, se Fastigos nyheter.
Intervju och text: Moa Tegnér, Fastigo