https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Charlotte Svalstedt är månadens medarbetare
DELA
Nyheter

Charlotte Svalstedt är månadens medarbetare

Nu fortsätter Fastigos vinjett som handlar om att lyfta fram en medarbetare i fastighetsbranschen. Månadens medarbetare är Charlotte Svalstedt som är HR-chef på HSB Stockholm.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har haft olika roller, bland annat så har jag kört budbil, arbetat inom detaljhandeln och vården. 1983 jobbade jag som vd-sekreterare och blev inblandad i en hel del personalfrågor och gillade det. När jag ringde universitetet så tipsade de om den då ganska nya P-linjen, Linjen för personal- och arbetslivsfrågor på Stockholms universitet, så jag sökte in och börjare studera där i närmare fyra år med en fördjupningsinriktning inom pedagogik.

Jag jobbade på ett IT företag parallellt med mina studier och kunde därav jobba med att försöka implementera teorin i verkligheten. Den viktigaste lärdomen som sedan följt mig genom hela mitt arbetsliv är att det är viktigt att få med alla vid förändringar. Som nybakad tror man att alla bara kommer att göra som du säger, och så blir det som du tänkt, skrattar Charlotte.

Hur hamnade du i fastighetsbranschen?

– Efter att ha jobbat brett med HR-frågor som HR Chef på ställen som Fortum, Stockholms Studentbostäder och JLL i ca 20 år inom fastighetsbranschen, så bytte jag till byggbranschen och var då på Skanska innan jag blev rekryterad till HSB Stockholm och in i fastighetsbranschen igen 2014. Det som lockade mig till att börja på HSB Stockholm var att man har ett stort fokus på värderingsarbetet och att verkligen leva värderingarna på riktigt i vardagen. Det var oerhört viktigt för mig när jag valde att börja arbeta här.

Berätta kort om HSB, vilka är ni?

– HSB grundades som en kooperativ organisation för närmare 100 år sedan. Fokus har alltid varit medlemsnytta och medlemsinflytande och grundtanken är än idag att i samverkan med våra medlemmar skapa det goda boendet.

Genom att ta ett stort samhällsansvar inom ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter bygger och förvaltar HSB bostäder på ett långsiktigt och värdeutvecklade sätt. Vi erbjuder också Sveriges största bosparande.

HSB i siffror: I skrivande stund finns ca 3 900 bostadsrättföreningar och ca 25 000 hyresrätter. Sedan starten har HSB byggt omkring 500 000 bostäder och under HSB:s tak bor idag ca 1 miljon människor.

I HSB Stockholm, som är den största av totalt 26 regionala HSB-föreningar, är vi 470 anställda varav åtta på HR-avdelningen.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Det är förstås mycket möten, ingår i diverse styrgrupper inom HSB Stockholm samt centralt på HSB. Ledningsgrupparbete och att driva HR frågorna tillsammans med mina medarbetare är stora prioriterade områden. De mål och visioner som vi satt upp ska följas upp och levereras i praktiken. Generellt så har HR historiskt gått från att mest innefatta personaladministration, rekrytering, rehabilitering och löner till att även bli en strategisk spelare när det gäller att driva förändrings- och ledningsarbete.

HRs uppgift är att leverera värdeskapande tjänster. Vi ska stå för en god värdegrund, ett gott ledarskap, en säker arbetsmiljö och engagerade medarbetare som är våra viktigaste ambassadörer. Vi på HSB Stockholm jobbar nära kommunikationsavdelningen med de här frågorna då områdena hänger tätt ihop.

Vad är aktuellt för HSB Stockholm just nu?

– Som de flesta andra så står vi inför en digitaliseringsresa som innebär förändringar. Branschen i stort jobbar mycket med kompetensförsörjning och hållbarhet på många olika sätt. Vi står under ständig konkurrens om medarbetare och jobbar mycket med att personalen ska trivas, utvecklas och stanna hos oss.

Vi satsar stort på ledarutveckling- och affärsmannaskap vilket vi ser har gett resultat i bland annat  vår medarbetarundersökning där vi har ett mycket högt Ledarskapsindex på hela 81 %. Allt det här genomsyras av värderingar och ett ständigt pågående värderingsarbete.

Vad är du särskilt stolt över i din yrkeskarriär?

– Att vårt konsekventa och idoga värderingsarbete gett resultat! Tre exempel på detta:

HSB Stockholm har placerat sig i toppen av Nyckeltalsinstitutets kvantitativa kartläggning över landets mest attraktiva, jämställda och hälsofrämjande arbetsgivare. Vi har med det tilldelats certifieringen ”Excellent arbetsgivare 2019”.

Undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI, placerade oss nyligen på listan över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare.

I vår senaste medarbetarundersökning ingår bland annat en eNPS-mätning, Net Promotor Score, som i mångt och mycket talar om för oss hur våra medarbetares ambassadörskap ser ut. Resultatet visar ett jättekliv uppåt, och då från förra årets redan positiva resultat. Drygt hälften av alla medarbetare på HBS Stockholm uppger att de skulle rekommendera en vän att ha oss som arbetsgivare. Det är stort och gör mig riktigt stolt!

Snabbfakta

Namn: Charlotte Svalstedt
Yrke: HR-chef på HSB Stockholm
Familj: Sambo, två vuxna barn, varav det ena sedan två år endast lever kvar i minnet och hjärtat, och ett barnbarn.
Bor: Vi har precis flyttat till vårt nybyggda hus på Värmdö, så vi provbor där kan man säga.
Fritid: Naturen! Att plocka svamp, gå i skogen. Jag läser mycket, är allätare. Gillar renovering och inredning.
Favoritlag: Djurgården.
Medievanor: Jag ser mycket dokumentärer och gillar Uppdrag granskning och liknande. Jag bläddrar i Dagens industri och lyssnar på olika podcast som tex Mia Skäringer och Anna Mannheimer.

Snabbfakta

Namn: Charlotte Svalstedt
Yrke: HR-chef på HSB Stockholm
Familj: Sambo, två vuxna barn, varav det ena sedan två år endast lever kvar i minnet och hjärtat, och ett barnbarn.
Bor: Vi har precis flyttat till vårt nybyggda hus på Värmdö, så vi provbor där kan man säga.
Fritid: Naturen! Att plocka svamp, gå i skogen. Jag läser mycket, är allätare. Gillar renovering och inredning.
Favoritlag: Djurgården.
Medievanor: Jag ser mycket dokumentärer och gillar Uppdrag granskning och liknande. Jag bläddrar i Dagens industri och lyssnar på olika podcast som tex Mia Skäringer och Anna Mannheimer.

Relaterade nyheter

Arbetsgivarkalendern_sjukdom_under_semester
Nyheter

Sjukdom under semestern?

AI
Nyheter

Intresset för AI stort i branschen

EU
Nyheter

Vad innebär EU:s lönetransparensdirektiv?

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.