https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
DELA
Nyheter

Hjälp ungdomar till jobb i sommar

Upprop till fastighetsbranschen – hjälp ungdomar till jobb i sommar

Sommarjobbare är en stor tillgång för fastighetsbranschen och behovet av sysselsättning för unga är efter ett år med pandemin större än någonsin. Därför går Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo nu samman i ett upprop till branschen: Lägg i en extra växel för att ge ungdomar chansen till ett första viktigt steg ut i arbetslivet!

I december 2020 höll arbetsgivarorganisationen Fastigo tillsammans med Fastighetsägarna Stockholm ett rundabordssamtal med vd:ar från några av de största fastighetsbolagen. Samtalet med rubriken ”Framtidens fastighetsförvaltning” handlade om hur vi säkrar kompetensen och lockar nya talanger till branschen framöver. Många av slutsatserna handlade om att få in ungdomar och studenter i på ett tidigt stadium och väcka intresse för fastighetsförvaltning och fastighetsägande i stort.

Sommarjobb är ett gyllene tillfälle för ungdomar att bekanta sig med fastighetsbranschen genom drift- och underhållsjobb som behövs under sommarsäsongen. Nu är det hög tid för många ungdomar att söka sommarjobb och efter att ha levt ett isolerat liv med distansundervisning är möjligheten att få en värdefull vardag under sommaren viktigare än någonsin. Fastigo och Fastighetsägarna Stockholm går därför samman i ett upprop för att uppmuntra branschen att erbjuda sommarjobb i år. Detta är en viktig del i arbetet med att ta socialt ansvar och ett sätt att visa upp fastighetsbranschen som den mångfacetterade arbetsgivare den är.

Uppropet är adresserat till fastighetsbranschen och Fastighetsbranschens utbildningsnämnd. I slutet av maj anordnas även ett seminarium som fortsättning på samtalet om framtidens kompetens.

– Vi behöver ta ett samlat grepp om de här frågorna och stötta branschen i arbetet med att stärka bilden av en spännande och attraktiv arbetsgivare. Och för att det ska vara möjligt behöver vi börja tidigt, redan med sommarjobb och praktikplatser, säger Anni Carpelan, chef hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Mona Finnström, vd på Fastigo, tycker att de som arbetsgivarorganisation har ett samhällsansvar i att engagera sig i ungdomars välmående och sysselsättning i pandemin.

– Vi är en lite anonym bransch, därför behövs en bra introduktion om vi ska få in ny kompetens. Jag uppmanar alla fastighetsägare att satsa lite extra på sin utemiljö i år med hjälp av sommarjobbare, varför inte ha en intern tävling på företaget om vem som fixar den snyggaste innergården? Förutom att ge ungdomarna jobb kan de ju dessutom få mer nöjda hyresgäster, det får man inte glömma bort.

Fastighetsbranschen är en bred och flexibel bransch med alla möjligheter att göra karriär. För att få in ny kompetens behöver man förtydliga just den aspekten. Ungdomar lockas av att fortsätta utvecklas om de tidigt får ett bra intryck av branschen som helhet.

 

Relationsförvaltning att inspireras av
Under året som gått har många instegsjobb och typiska sommarjobb försvunnit då de ofta finns i branscher som påverkats negativt av pandemin. Restauranger, nöjesparker och annan turism har inte kunnat erbjuda det första steget in i arbetslivet för ungdomar. Det är därför desto viktigare att andra branscher tar sitt ansvar och satsar på ung arbetskraft.

Stena Fastigheter har, likt många fastighetsbolag, under lång tid jobbat aktivt med sommarjobb.  2014 gjordes en ny strukturerad satsning, att anställa minst 300 sommarjobbare varje år fördelat på Stockholm, Göteborg och Malmö. Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter, berättar att det är en del av fastighetsbolagets sociala hållbarhetsarbete som de kallar för just relationsförvaltning.

– Det är ett arbete att göra på flera nivåer, inte minst internt genom att förankra hur viktiga sommarjobbarna är för oss. Vi är lyhörda för hur behoven ser ut hos våra förvaltare, att låta dem göra utformningen för sommarjobben och äga frågan skapar mer engagemang. Sedan är det förstås viktigt att få ungdomarna att förstå hur mycket de hjälper oss. Vi behöver också visa upp flera delar av fastighetsbranschen om vi vill skapa långsiktighet och visa att det är mer än att rensa ogräs, säger Sarah Pettersson

Att hitta arbetsuppgifter inom fler områden än bara utomhusmiljö är också ett tips från Sarah. I år kommer även HR och kommunikation att få förstärkning av sommarjobbare hos Stena Fastigheter. Att tänka utanför tre veckor på sommarlovet är också värdefullt.

– I år hade vi nästan 400 ansökningar till 25 platser på sportlovet. Många berättade att de var trötta på att sitta inne, ha distansundervisning och vara isolerade. I vissa fall handlade det också om att behöva hjälpa till med hyran där hemma. Tyvärr kommer nog pandemin hänga med oss ett tag till, så tänk på att erbjuda jobb även under höst- och sportlov, säger Sarah Pettersson

Stena Fastigheter gör varje år en utvärdering med ungdomarna som jobbat på sommaren. Av svaren kan Sarah utläsa att det finns utvecklingspotential när det kommer till att visa upp branschens bredd. Samtidigt berättar hon att en stor del av ungdomarna söker sommarjobb år efter år och har man gjort ett bra jobb ska det såklart premieras, det handlar om framtidens kompetens.

 

Tre tips och medskick från Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo

Samma regler, inga ursäkter – det finns inga särskilda regler för att anställa under rådande omständigheter, det är Arbetsmiljöverkets regler och en riskbedömning av respektive företag som gäller.

Dela upp arbetstiden – om man drar ner arbetstiden till fyra eller sex timmar per dag kan fler få chansen till det första viktiga steget in på arbetsmarknaden.

Utse handledare – ta vara på tillfället till kompetensutveckling av befintlig personal eller chansen att återuppta kontakten med tidigare sommarjobbare som kan agera handledare för nyanställda.

 

 

gardener using corded string trimmer in a park

Relaterade nyheter

Charlotta Stensson
Nyheter

Varsel om strejk berör inte Fastigomedlemmar

gardener using corded string trimmer in a park
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Praktik och sommarjobb för skolungdomar

pension och forsakring
Nyheter

Insamling sjukfrånvarostatistik

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.