Nr 1 « 2019, Fastigo « Kommunal
Löneavtalet mellan Fastigo och Kommunal reglerar lönesättning och lönerevision för anställda inom S-avtalet. Lönerevisionen sker den 1 maj. Här följer en kortfattad genomgång av hur den ska göras. En mer utförlig vägledning finns i Fastigos arbetsgivarguide.
Samtal chef – medarbetare
Lönesättande chef ska hålla årliga utvecklings- och lönesamtal med arbetstagarna. Under samtalen sätter chef och arbetstagare gemensamt upp mål för arbetet och gör en uppföljning av föregående års mål.
Förberedelser inför lönerevisionen
Företaget bör ha en lönepolicy så att alla anställda vet vad som påverkar den egna löneutvecklingen och kan se sambandet mellan mål, resultat och egen lön. Inför lönerevisionen bör denna policy ses över så att den stämmer överens med företagets mål och förutsättningar. De lokala parterna bör också sätta upp mål för årets revision.
- Behöver lönestrukturen förändras?
- Behöver lönespridningen ökas eller minskas?
- Är det någon eller några arbetstagare som ska prioriteras?
- Finns det osakliga löneskillnader som ska korrigeras?
- När ska målen vara uppnådda?
Tänk på att lönesättningen ska ske enligt samma principer för alla anställda. Diskriminering och osakliga löneskillnader får inte förekomma.
Löneökning 2019
En pott ska beräknas och sedan fördelas individuellt bland de arbetstagare som bidragit till den. Pottens storlek beräknas genom att antal heltidsanställda som är medlemmar i Kommunal multipliceras med 600 kronor och deltidsanställda med ett belopp i förhållande till anställningens storlek.
Exempel:
Ett företag har tio anställda som är medlemmar i Kommunal, varav sex på heltid och fyra på halvtid. Potten för 2019 utgör (6 x 600) + (4 x 300) = 4.800 kronor att fördela på gruppen. Löneutrymmet fördelas individuellt enligt principerna i avtalet och i företagets lönepolicy.
Sammanfattning:
Årets lönerevision gäller från den 1 maj 2019. Nedanstående belopp proportioneras för deltidsanställd. – Pott för individuell fördelning bildas av 600 kr * antal medlemmar i Kommunal – Minimilön efter revisionen är 23.300 kr vid fyllda 20 och proportioneras för yngre |
Lönerevision
Det första steget är att noggrant gå igenom löneavtalet och notera vad ni som lokala parter har rätt att avtala om och vad ni är skyldiga att följa.
Nästa steg är att ta fram en lista över de arbetstagare som är medlemmar i Kommunal och grunduppgifter för dessa. Kontrollera också i löneavtalet vilka arbetstagare som omfattas respektive undantas från avtalet.
De arbetstagare som är oorganiserade eller felorganiserade omfattas inte av löneavtalet. Fastigo rekommenderar dock att arbetsgivaren även för dessa arbetstagare tillämpar samma principer för lönesättning som gäller enligt avtal.
Hur förhandlingarna genomförs avgör parterna själva och efter några år brukar en viss ordning utkristalliseras. Förhandlingarna bör inledas med att parterna går igenom löneavtalet tillsammans och sedan diskutera om vilka prioriteringar som är aktuella i årets revision. Stäm också av att rätt arbetstagare omfattas av revisionen och fastställ vilket löneutrymme som finns.
Sista steget i förhandlingen är den individuella fördelningen. Normalt gör arbetsgivaren den på förslag från respektive lönesättande chef. Låt motparten få ta del av fördelningsförslaget och förhandla. Dokumentera överenskommelsen i ett protokoll. Kan inte parterna komma överens lokalt finns möjlighet att begära central förhandling eller konsultation inom viss tid.
Meddela lön
När förhandlingen är avslutad ska lönesättande chef meddela arbetstagaren den nya lönen och motivera varför den lönen satts. Det är viktigt att arbetstagaren får en ordentlig återkoppling på utförd arbetsprestation och uppställda mål.
Har en arbetstagare fått låg eller ingen löneökning ska närmaste chef och arbetstagaren ta fram en åtgärdsplan för arbetstagaren vid en särskild överläggning. Planen ska innehålla de åtgärder som behövs för att arbetstagaren ska kunna öka sin kompetens och prestation och därigenom få en bättre löneutveckling.
Stockholm den 6 februari 2019
Lisa Strandberg