• Nyheter
  • Ny checklista för att förebygga sexuella trakasserier
DELA
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Ny checklista för att förebygga sexuella trakasserier

Europeiska arbetsmiljöbyrån (www.osha.europa.eu/sv) har utsett vecka 43 till den europeiska arbetsmiljöveckan. Arbetsmiljöverket gör under veckan riktade insatser mot riskbranscher och många andra insatser görs för att belysa vikten av att arbeta förebyggande med arbetsmiljö.

Parterna har ett stort ansvar i det förebyggande arbetet då dessa står för ett branschkunnande som myndigheter saknar. FUA (Fastighetsbranschens Utvecklings- och Arbetsmiljökommitté) består av företrädare från Almega Fastighetsarbetsgivarna, Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund lanserar under veckan en checklista inriktad på att förebygga sexuella trakasserier, en fråga som var högaktuell i den senaste avtalsrörelsen.

”Precis som med andra allvarliga arbetsmiljörisker behöver arbetsplatser hålla det förebyggande arbetet levande även kring sexuella trakasserier. Det funkar inte med ett engångsjippo utan riskerna behöver granskas med jämna mellanrum och åtgärderna ses över. För att komma igång på ett enkelt sätt har vi parter tillsammans tagit fram en checklista” säger Maria Morberg, arbetsmiljöexpert på Almega.

”Vi är nöjda med att ha tagit ett steg i rätt riktning i ett angeläget ämne. Frågan har negligerats under alltför lång tid och därför är det extra positivt att vi som parter kan underlätta för arbetsgivare och arbetstagare att arbeta med problematiken systematiskt” säger Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöansvarig på Fastighetsanställdas Förbund.

”I checklistan belyser vi risker för sexuella trakasserier såväl inom företaget som från tredje person samt ger vägledning hur en arbetsgivare ska hantera situationen om en incident sker”, avslutar Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo. 

 

Jobba förebyggande mot sexuella trakasserier

Nu finns den nya checklista för riskbedömning av sexuella trakasserier i Fastigos arbetsgivarguide, tillgänglig för dig som är medlem. FUA:s checklistor är anpassade till fastighetsbranschen och finns alla tillgängliga i Arbetsgivarguiden:

Checklistan för riskbedömning av sexuella trakasserier
Checklistan för riskbedömning av hot och våld
Checklistan för riskbedömning av fallolyckor
Checklistan för arbetsmiljörond
Riskbedömning för arbetsmiljörond och handlingsplan

Fortsatt nöjda medarbetare på Fastigo
14 nov
Ny checklista för att förebygga sexuella trakasserier
24 okt
Enkät: Inför avtalsrörelsen
17 okt
Arbetstid 2023
11 okt
Quiz: Vad vet du om nya LAS?
3 okt
Nya LAS, vad behöver jag veta?
27 sep
Avtalskonferenser
26 sep
HR-dagarna 2022
21 sep
Fastigos äldsta medlem månar om de unga
12 sep
Uppdaterade anställningsblanketter på plats
2 sep

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.