Säfflebostäder har nyligen avslutat den första fasen av en omfattande renovering av fastigheten Soldaten som omfattar 60 lägenheter. Den första trappuppgången stod klar för inflyttning i november och allt var uthyrt innan inflytt.
– Vi har genomfört en helrenovering med nya avloppsstammar, elstammar, ventilation och fasad. Det blev även större balkonger och en gemensamhetslokal med bastu och relax. Det är fantastiskt att se hur uppskattat det är, säger Carl-Gustav Eriksson som är vd på värmländska Säfflebostäder.
En färsk rapport från Sveriges allmännytta talar om att mindre orter ofta står inför utmaningar med överskott av bostäder. Säffle med sina nästan 15 000 invånare och stor geografisk yta är inget undantag.

River och bygger nytt
Säfflebostäder har de senaste fem åren minskat sitt bestånd med 300 lägenheter genom rivningar och försäljningar. Parallellt arbetar Säfflebostäder med projekt Ladugårdsparken, nybyggnation av 17 radhus som planeras vara inflyttningsklara till hösten 2025.
– Jag menar att det är nödvändigt för oss att anpassa oss till efterfrågan, och det är att kunna erbjuda fina fräscha och moderna bostäder, vilka blir uthyrda direkt, säger Carl-Gustav Eriksson.
– Vi måste hela tiden arbeta proaktivt, och vi bidrar på så sätt till att aktivera flyttkedjor där äldre kan sälja sina hus och bo utan att behöva ta hand om ett helt hus. Det kan ge plats för en barnfamilj som kanske behöver fler rum och en tomt att kunna leka på, säger han.
Energisatsningar och samverkan
Fastighetsbranschen upplever generellt stora utmaningar med kompetensbrist, men Carl-Gustav Eriksson upplever att det inte är ett lika stort problem i Säffle.
– Vi har anpassat oss genom att effektivisera organisationen och investera i ny kompetens. Till exempel har vi nyligen anställt en driftoptimerare för att minska energikostnaderna, vilket har varit mycket framgångsrikt, säger han.
Säfflebostäder ligger i framkant när det gäller energiområdet. Bolaget satsar stort på solceller och övergång från fjärrvärme till bergvärme.
– Vi har ett energiforum tillsammans med grannkommunerna Årjäng och Eda. Det är inspirerande att dela erfarenheter och utvecklas tillsammans, säger Carl-Gustav Eriksson.
Elitloppet i sikte
Carl-Gustav Eriksson är utbildad byggnadsingenjör och har en bakgrund som projektledare och byggledare innan han blev fastighetschef i Väners-borg. Han har nu varit VD för Säfflebostäder i fem år.
– Det roligaste med mitt jobb är att kunna påverka och utveckla samhället. Jag brinner för att skapa trivsamma miljöer där människor vill bo och leva, säger han.
Han kan inte hålla sig borta från egna utvecklings- och byggprojekt hemma, och förutom hund och katter i familjen så har de nu avlat fram sin egen travhäst.
– Det är en speciell känsla att ha varit med från start och börjat tömköra till att sätta sig i sulkyn för första gången. Nu hoppas vi förstås på Elitloppet framöver, skrattar han.
Samhällsutveckling ett uppdrag
Carl-Gustav Eriksson ser Säfflebostäder som en viktig samhällsaktör. Han trycker på vikten av att ta samhällsansvar och förstå helheten. Med det goda samarbete som Carl-Gustav Eriksson har med sin styrelse och med ett starkt samhällsengagemang så är Säfflebostäder en drivkraft för utveckling och transformering i kommunen.
– Vi måste se bortom den enskilda fastigheten och arbeta för hela kommunens utveckling. Genom att våga investera och ta beslut som gynnar helheten kan vi skapa en bättre framtid för Säffle. Det är ett av våra uppdrag som kommunägt fastighetsbolag anser jag, avslutar han.
Intervju och text: Kicki Lilliedrake, kommunikationschef Fastigo