https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Snöröjning och beredskap – vad gäller?
DELA
Nyheter

Snöröjning och beredskap – vad gäller?

När vintern sveper in och snön börjar falla ställs särskilda krav på väderberoende jobb, som till exempel att hålla trottoarer och tak fria från snö. Men hur går det egentligen till, och vad gäller när det kommer till snöröjning?

 

I Fastigos kollektivavtal finns två möjligheter att lösa behovet av snöröjning, dels genom schemalagd beredskap, dels genom att beordra den anställde att arbeta övertid.

 

Beredskap

För att hantera snöfall eller isiga trottoarer utanför ordinarie arbetstid kan beredskap införas på en arbetsplats, enligt Fastigos avtal, genom samråd med det lokala facket eller alternativt genom samråd mellan dig som arbetsgivare och arbetstagarna.

Arbetstagare som omfattas av dessa kollektivavtal är skyldiga att ha beredskap, med skyldighet att rycka ut för att arbeta utanför ordinarie arbetstid.  Beredskapstiden får inte överstiga sju dagar i rad och arbetstagaren ska ha minst två veckor utan beredskap däremellan.

Vid beredskap utgår beredskapsersättning som varierar beroende på om det är vardag, helg eller storhelg. För den faktiskt arbetade tiden utgår istället övertidsersättning.

 

Övertid

Om snön överraskar och ingen har beredskap, kan arbetsgivaren beordra arbetstagare att arbeta övertid, vilket kan vara mer osäkert än beredskap eftersom det kan vara svårare att nå dem efter arbetstid.

Reglerna för vila är strikta och innebär att en arbetstagare har rätt till 36 timmars sammanhängande veckovila per sjudagarsperiod. Det innebär att efter en fullgjord arbetsvecka, kan en arbetstagare inte arbeta över både på lördag och söndag utan att veckovilan bryts.

 

Arbetsmiljö på tak

När snön samlas på tak är det fastighetsägaren som ansvarar för att säkerhetsanordning finns. Snöskottning från tak är riskabelt, därför krävs speciella åtgärder. Om du låter dina anställda utföra snöskottning har du ett arbetsmiljöansvar och ska göra en skriftlig riskbedömning enligt systematiskt arbetsmiljöarbete (§ 8 AFS 2001:01).

Du som arbetsgivare måste se till att taket undersöks innan arbete påbörjas och att takets säkerhetsanordningar är i bra skick. Du ska informera om riskerna och se till att arbetstagarna har kunskap och kännedom om vad man ska tänka på för att undvika riskerna. Det är ditt ansvar att det finns lämplig och godkänd personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3 om personlig säkerhetsutrustning).

Om det enbart är en fråga om snöröjning som ska utföras på tak räknas inte arbetet som byggnads- och anläggningsarbete, men arbetet omfattas ändå av vissa regler i AFS 1999:3 om Byggnads- och anläggningsarbete.

I AFS 1999:3 om Byggnads- och anläggningsarbete finns särskilda föreskrifter om takarbete och hur fallskyddet ska anordnas beroende på vilken typ av arbete det är fråga om. Om du inte uppfyller kraven som ställs på fallskydd och olika typer av säkerhetsanordningar blir du skyldig att betala sanktionsavgifter.

 

Vintern kan vara oförutsägbar, men med rätt beredskap och tydliga regler kring övertid och säkerhet blir snöröjningen enklare och tryggare för alla inblandade.

Frågor och svar om beredskap

Vi har samlat svar på några av de vanligaste frågorna om beredskap som till exempel: 

Kan man ta in timanställda att ringa in vid behov om det snöar? 

Hur påverkar reglerna om dygnsvila i arbetstidslagen S-avtalet och F-avtalet? 

Vad är det för ersättning under jul och nyår?

Frågor och svar om beredskap

Vi har samlat svar på några av de vanligaste frågorna om beredskap som till exempel: 

Kan man ta in timanställda att ringa in vid behov om det snöar? 

Hur påverkar reglerna om dygnsvila i arbetstidslagen S-avtalet och F-avtalet? 

Vad är det för ersättning under jul och nyår?

Relaterade nyheter

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetsgivarnytt: När är uthyrningslagen tillämplig?

fd20c167-23e4-4398-96ec-2ec323689f30.jpg
Nyheter

Brf:en som arbetsgivare

utropstecken_Fastigos_roda_farg
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetstid 2025

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.