https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Stockholms studentbostäder prisas för nytänk
DELA
Nyheter

Stockholms studentbostäder prisas för nytänk

Fastigomedlemmen Stockholms studentbostäders initiativ ”Det omvända mentorsprogrammet” vände upp och ner på hur ett mentorsprogram brukar se ut, vilket ledde till att de fick en utmärkelse på internationell nivå.

Stockholms studentbostäder är grundade av studenter och har än i dag studenter i sin styrelse. De ser det som ett vinnande koncept att involvera hyresgästerna i verksamheten och i fjol sökte de nya sätt att göra det på.

Därför lanserade de ett omvänt mentorsprogram. Fem personer inom ledande befattningar: vd, ekonomichef, förvaltningschef, hållbarhets- och kvalitetsstrateg och projekt- och teknikchef fick varsin student som mentor.

Konkret boendeförslag
Genom att ha studenter som mentorer fick Stockholms studentbostäder möjligheten att både ta del av varje students nytänkande och kompetens men också av de nya teorier och tankar som florerar inom respektive students utbildningsprogram.

På bilden syns Jan Karlsson som är ekonomichef med IT-ansvar och hans mentor Sebastian Rose, som studerar urban management vid KTH och bor hos Stockholms studentbostäder.

– Jag fick hjälp av Sebastian i två perspektiv, både som boende hos oss och utifrån hans kommande yrkesroll, säger Jan Karlsson.

Genom Sebastians kompetens inom fastighetsutveckling och fastighetsanalys och genom hans upplevda erfarenheter som boende, tillsammans med Jans erfarenhet och kunskap, mejslades ett konkret förslag fram kring utvecklingen för en speciell fastighet.

– Sebastian har bidragit med mycket, inte minst när det handlar om perspektivet vad som är attraktivt för studenter, exempelvis hur viktigt det är med närheten till lärosätet och till service av olika slag, säger Jan Karlsson.

Utgick från studenten
Philip Knis pluggar på KTH och var mentor till Stockholm studentbostäders förvaltningschef Mathias Lantz. De tittade på de ekonomiska förutsättningarna att kunna omvandla korridorsboenden till lägenheter, något som studenter efterfrågar i dag.

– Vi gick lite baklänges. I stället för att börja hos Stockholms studentbostäder började vi hos studenten, alltså vad en omvandling kan betinga för värde för dem som bor i området i dag, säger Mathias Lantz.

Internationellt pris
I november deltog Stockholms studentbostäder i den internationella studentbostads-kongressen Class of 2020 där de tävlade i kategorin Best visionary leadership.

På Class of 2020 deltar studentbostadsbolag från hela världen för att dela kunskap, inspireras av varandra och för att tävla i vilka som har den bästa verksamheten.

För att vinna tävlingen skulle man som organisation bland annat visa upp hur man har tänkt på ett innovativt sätt för att inkludera studenter och förbättra studentbostaden. Prisutdelningen hölls i Berlin och Stockholms studentbostäder tog hem priset.

– Det känns helt fantastiskt såklart, det här visar verkligen att vi är på rätt väg, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Studenten Philip Knis blev mentor åt förvaltningschefen Mathias Lantz.

Relaterade nyheter

Videosida
Nyheter

Nytt på fastigo.se: Filmer och webbinarier

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Målarförbundet och Byggnads slås ihop

2848358927_d8d11f244f
Nyheter

Save the date – Fastigodagarna 2024

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.