https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
DELA
Måndagsmötet

Stockholmshem har fokus på D&I

I en tid där D&I, mångfald och inkludering, blir allt viktigare i samhället, har Stockholmshem tagit flera olika initiativ för att skapa en öppen och inkluderande arbetsplats. Jenny Nielsen, HR-chef på Stockholmshem, delar med sig av insikterna bakom företagets mångfaldsarbete och hur de skapar en inkluderande arbetsmiljö.

För Stockholmshem handlar mångfald och inkludering om att ta vara på allas olikheter och kompetenser. De har valt att anamma ett bredare intersektionellt perspektiv, vilket innebär att de inte bara tittar på traditionella diskrimineringsgrunder som kön, ålder eller etnicitet, utan även tar hänsyn till individens livserfarenheter.
– Vi värdesätter individens specifika erfarenheter och ser hur de berikar vår organisation. En bred variation av bakgrunder gör oss starkare, säger Jenny Nielsen.

Värderingarna ska genomsyra arbetet
Stockholmshem är värderingsstyrt, vilket betyder att deras värdegrund integreras naturligt i det dagliga arbetet.
– Våra värderingar är hjärtat i vår verksamhet och styr allt vi gör, säger Jenny Nielsen. De hjälper oss att skapa en arbetsmiljö präglad av öppenhet och respekt men även att fatta svåra beslut.
För att leva som man lär är till exempel värderingarna integrerade i lönekriterierna vilket ger en ständig strävan efter förbättring genom värdeorden utveckling, omtanke och handlingskraft. Ett konkret exempel på omtanke är att alla medarbetare kan agera mentor till en nyanländ, genom projektet Stockholmsmentor, på arbetstid. Något som många har nappat på.

Utbildar alla nya
Rekryteringsprocessen på Stockholmshem är utformad för att minimera diskriminering och öppna för mångfald, till exempel genom screeningtester och inga personliga brev. Stockholmshem utbildar regelbundet sina rekryterande chefer, och HR är oftast involverade i processen. En digital introduktionsutbildning, som inkluderar ämnen som jämställdhet och inkludering, är obligatorisk för alla nyanställda.
– Vi tror på att ge våra medarbetare rätt verktyg från början. Därför är utbildning en central del i vårt arbete, säger Jenny Nielsen.

Jobbar tillsammans
Stockholmshem följer systematiskt upp sina mångfaldsinitiativ genom medarbetarundersökningar, Jämix (Nyckeltalsinstitutet) och andra indikatorer, som skillnader i sjukfrånvaro och löneskillnader mellan kvinnor och män. Nu är ett pulsmätningsverktyg på gång för att fånga upp nuläget. De samarbetar även med flera organisationer och idrottsföreningar bland annat, för att skapa lokala arbetstillfällen och öka tryggheten för invånarna.

– Våra partnerskap med ett antal olika organisationer som Arbetsmarknadsförvaltningen, Jobbsprånget och Stiftelsen Läxhjälpen är avgörande för vår framgång. Genom att arbeta tillsammans kan vi göra en verklig skillnad, säger Jenny Nielsen.

Förstå värdet
Att implementera mångfaldsinitiativ möter ibland motstånd, främst på grund av tidsbrist, men Stockholmshem hanterar detta genom tydlig kommunikation och att involvera alla i processen.
– Det finns alltid utmaningar när man börjar något nytt. Det viktiga är att inte ge upp, utan att fortsätta kommunicera varför det är viktigt, säger Jenny Nielsen. Vi har sett att när chefer och medarbetare förstår värdet av mångfald, blir motståndet mindre och den senaste utbildningen ledde till flera värdefulla diskussioner på enheterna.
Stockholmshem betonar vikten av att integrera mångfaldsarbete i det dagliga arbetet och att använda befintliga strukturer.

En investering
Stockholmshem visar att mångfald och inkludering inte bara berikar arbetsplatsen, utan även förbättrar effektiviteten och innovationsförmågan. Deras framgång är ett bevis på att en inkluderande kultur leder till positiva effekter för både medarbetare och företaget som helhet.
– Vi vet att vi blir bättre när vi tar vara på våra olikheter. Det är en investering som ger oss många fördelar, både nu och i framtiden, säger Jenny Nielsen.

Vad vill du skicka med till den som precis har påbörjat arbetet med mångfald och inkludering i sin verksamhet?
– Mitt bästa råd för att lyckas är att integrera mångfaldsarbete i alla aspekter av verksamheten och att använda befintliga strukturer för att främja en inkluderande kultur, säger Jenny Nielsen.

D&I är den engelska förkortningen för diversity and inclusion, som översätts till mångfald och inkludering.

Intervju av Arina Redar, student Programmet för mångfaldsstudier SU, praktikant Fastigo 
Text av Kicki Lilliedrake, Fastigo

Om Stockholmshem
  • bildades 1937
  • drygt 400 anställda
  • ägs av Stockholms stad
  • över 28 000 lägenheter
  • en årlig omsättning på nästan 3 miljarder kronor
  • medlemmar i Fastigo sedan 1997
Om Stockholmshem
  • bildades 1937
  • drygt 400 anställda
  • ägs av Stockholms stad
  • över 28 000 lägenheter
  • en årlig omsättning på nästan 3 miljarder kronor
  • medlemmar i Fastigo sedan 1997

Relaterade nyheter

paragraf
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetsgivarnytt: När är uthyrningslagen tillämplig?

fd20c167-23e4-4398-96ec-2ec323689f30.jpg
Nyheter

Brf:en som arbetsgivare

utropstecken_Fastigos_roda_farg
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetstid 2025

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.