https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Vad gäller för ledighet kring röda dagar?
DELA
Nyheter

Vad gäller för ledighet kring röda dagar?

I Sverige är röda dagar helgdagar där de flesta är lediga från arbete. Dessa dagar är ofta kopplade till kyrkliga högtider och nationella firanden. Vad gäller ledighet under dessa dagar och eventuella klämdagar kan variera beroende på var du arbetar och vilka avtal som finns på din arbetsplats. I alla Fastigos kollektivavtal anges att arbetstagare är ledig med bibehållen lön på nyårs-, påsk-, pingst-, midsommar- och julafton samt alla helgdagar, men det saknas regler kring halvdagar eller klämdagar. Det är helt upp till arbetsgivaren att bestämma.

Det finns således inget rakt svar som gäller alla arbetstagare kring röda dagar, men nedan följer några tumregler:

  1. Lagstadgade helgdagar: Vissa röda dagar, som jul, nyår och midsommar, innebär oftast ledighet för de flesta anställda.
  2. Klämdagar: En klämdag är en arbetsdag som infaller mellan en röd dag och en helg. Många arbetsgivare väljer att ge ledigt även dessa dagar, men det är inte lagstadgat och beror på arbetsgivarens policy eller kollektivavtal. Klämdagar ses ofta som en möjlighet till en förlängd helg, vilket kan bidra till ökad vila och rekreation för anställda.
  3. Kollektivavtal: Om du är anställd på en arbetsplats med kollektivavtal kan det finnas specifika regler om ledighet under helgdagar och klämdagar. Dessa regler kan inkludera ersättning för arbete på helgdagar och eventuell extra ledighet.
  4. Anställningsavtal: Din specifika rätt till ledighet kan även regleras i ditt individuella anställningsavtal. Det är viktigt att granska vad som gäller just för dig enligt det avtalet.

Om du arbetar på en plats utan kollektivavtal, är det viktigt att kolla upp vad som gäller enligt svensk lagstiftning och eventuellt ditt anställningsavtal. För många innebär röda dagar och klämdagar en ledig dag, men i vissa branscher, som till exempel sjukvården och restaurangbranschen, kan man behöva arbeta även dessa dagar med tillhörande ersättning.

Relaterade nyheter

Videosida
Nyheter

Nytt på fastigo.se: Filmer och webbinarier

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Målarförbundet och Byggnads slås ihop

2848358927_d8d11f244f
Nyheter

Save the date – Fastigodagarna 2024

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.