Februari brukar ibland kallas för vabruari på grund av att många föräldrar är hemma och vårdar barn som dras med förkylningar och annat så här års. Det är viktigt att informera och att ha en tydlighet i frågan om vobb och vab, så att alla vet vad som gäller på arbetsplatsen.
Vår vana att jobba på distans har ökat under pandemin, liksom fenomenet vobb, det vill säga att jobba samtidigt som man tar hand om sitt sjuka barn. En färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen visar att så många som varannan tjänsteman oftare väljer att vobba i stället för att vabba numera. Det kan vara praktiskt ibland; vi lever fortfarande i sviterna av pandemin, och sjukperioderna blir både oftare och längre visar statistik från Försäkringskassan.
Formella regler
Men vad är det för regler som gäller för arbetstagaren egentligen? Det är ganska enkelt. Den som tar ut vab, vård av barn, och får ersättning från Försäkringskassan får inte jobba, och den som jobbar och får lön från sin arbetsgivare får inte vabba. Arbetstagaren själv ansöker om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan. Föräldraförsäkringen är flexibel, så det går att jobba en del av dagen och vabba resten av dagen. Då ska arbetstagaren anmäla detta till både Försäkringskassan och arbetsgivaren.
Sätt upp riktlinjer vid vobb
Som arbetsgivare är du inte skyldig att erbjuda möjligheten till vobb, och arbetsgivaren kan heller inte ställa krav på att arbetstagaren vobbar. Men om arbetsuppgifterna möjliggör vobbande och arbetstagaren så vill, så kan man komma överens om vad var och en förväntar sig. Det är alltid bra att ha en dialog med sina medarbetare, både i den specifika situationen och förebyggande; en tydlighet i vad som gäller för att minska stress kring ämnet. Bra lösningar gynnar alla parter.