Riksdagen har beslutat att genomföra EU:s direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Det innebär bland annat nya bestämmelser om flexibla arbetsformer för föräldrar och anställda som har närstående med omsorgsbehov. Direktivets krav uppfylls redan till stor del i svensk lagstiftning men några ändringar måste ske för att uppfylla direktivets krav. Logga in i arbetsgivarguiden och läs mer om hur balansdirektivet genomförs.
En förälder med barn som inte har fyllt åtta år har möjlighet att under en period begära flexibla arbetsformer av omsorgsskäl, till exempel distansarbete och flexibel arbetstid. Arbetsgivaren avgör om det är möjligt att bevilja en sådan begäran och ska besvara begäran inom skälig tid.
En arbetstagare som är förälder eller vårdar en närstående och begär flexibla arbetsformer av omsorgsskäl omfattas av bestämmelserna om skydd mot missgynnande behandling i föräldraledighetslagen respektive lagen om ledighet för närståendevård. Arbetsgivaren får inte utsätta en arbetstagare för repressalier på grund av att man har anmält eller påtalat att arbetsgivaren har handlat i strid med direktivet.
Vid uppsägning av en arbetstagare som ansökt om eller tagit ut pappaledighet, föräldraledighet eller ledighet för vård av anhörig eller utnyttjat sin rätt att begära flexibla arbetsformer ska skriftligen få besked om skälen för uppsägningen. Detta gäller även arbetstagare som inte omfattas av anställningsskyddslagen.