https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
DELA
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Guide till säker introduktion

Vecka 43 är utsedd till europeiska arbetsmiljöveckan av den Europeiska arbetsmiljöbyrån (www.osha.europa.eu/sv). Det är en årlig kampanj som syftar till att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågor och främja säkra och hälsosamma arbetsplatser över hela Europa. 

Med anledning av detta lanserar parterna inom FUA (Fastighetsbranschens Utvecklings- och arbetsmiljökommittén) en guide för introduktion med arbetsmiljöfokus. FUA består av företrädare för Almega Fastighetsarbetsgivarna, Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund. 

”Med guiden vill vi påminna om vikten av en vettig introduktion. Att vara ny på jobbet är en rätt kraftfull stressor och som arbetsgivare behöver man tänka till kring introduktionen. Vad är viktigt att förmedla så snart som möjligt och vad kan man vänta med. Det finns en begränsning i hur mycket det går att ta in de första timmarna, dagarna. Man kan se den här listan som ett förslag och få inspiration till sin organisation, säger Almegas arbetsmiljörådgivare Maria Morberg”

”Vi vet att enbart det faktum att man är nyanställd är en ökad arbetsmiljörisk. Om vi kan hjälpa framför allt de mindre företagen att genomföra introduktionen av nyanställda på ett mer strukturerat sätt, kan vi förhoppningsvis såväl förhindra olycksfall som öka tryggheten på arbetsplatserna”, säger Fastighets arbetsmiljöansvarige Torbjörn Jonsson. 

”Introduktionen av en ny arbetstagare spänner över många områden som arbetsuppgifter, organisation, rutiner m m. Vår guide har avgränsats till arbetsmiljöaspekterna. Det är viktigt att en nyanställd så tidigt som möjligt blir medveten om vilka risker som finns i arbetet och hur man ska agera för att undvika skador och olycksfall, avslutar Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo.” 

Den nya guiden hittar du i Fastigos arbetsgivarguide, tillgänglig för dig som är medlem. FUA:s checklistor är anpassade till fastighetsbranschen och finns alla tillgängliga i Arbetsgivarguiden:
Guide till säker introduktion
Checklistan för riskbedömning av sexuella trakasserier
Checklistan för riskbedömning av hot och våld
Checklistan för riskbedömning av fallolyckor
Checklistan för arbetsmiljörond
Riskbedömning för arbetsmiljörond och handlingsplan

Relaterade nyheter

Videosida
Nyheter

Nytt på fastigo.se: Filmer och webbinarier

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Målarförbundet och Byggnads slås ihop

2848358927_d8d11f244f
Nyheter

Save the date – Fastigodagarna 2024

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.