https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Praoprojekt ska locka framtidens medarbetare till fastighetsbranschen
DELA
Pressmeddelande

Praoprojekt ska locka framtidens medarbetare till fastighetsbranschen

Prao på högstadiet är obligatoriskt sedan 1 juli i år vilket gör att behovet hos skolorna att hitta praoplatser är större än någonsin. I Stockholm stad finns det enligt Skolverket närmare 20 000 elever som går i årskurs 8 och årskurs 9. I riket handlar det om närmare 225 000 elever.

– Fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov och hur vi klarar generationsskiftet är en avgörande fråga för vår branschs framtid. Det är många företag som konkurrerar om samma kompetens och här gäller det att jobba långsiktigt. Därför tyckte vi att prao är en bra väg att nå framtidens arbetskraft, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

Som ett led i det här projektet har Fastighetsägarna Stockholm tillsammans med Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, tagit fram en film för att belysa nyttan med prao. Filmen, som riktar sig till både elever och till företag, kommer att spridas till skolor och företag inom fastighetsbranschen i Stockholmsområdet. Därutöver genomförs ett särskilt utskick till fastighetsbolag i hela landet. Förhoppningen är att detta ska göra att fler fastighetsbolag får upp ögonen för prao samtidigt som fler skolor ser nyttan i att kontakta företag inom fastighetssektorn.

– Med filmen vill vi visa att både elever och fastighetsbolag har mycket att vinna på prao. Vi hjälper skolan och eleverna med praoplatser, samtidigt som vi visar upp vad arbete inom branschen innebär och vilka möjligheter som finns. Vem vet, någon av dessa skolelever kanske blir en framtida medarbetare på ett företag inom fastighetsbranschen, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Sedan 1 juli är det obligatoriskt med prao på högstadiet, vilket kommer att öka skolornas behov av att komma i kontakt med företag som är intresserade av att ta emot praoelever. Här vill fastighetsbranschen vara med och bidra, och förhoppningen är att den här informationssatsningen kommer öka intresset och engagemanget inom branschen.

– Ett enskilt företag eller en enskild bransch kan inte lösa hela behovet av praoplatser, men alla kan göra något. Fastighetsbolagen finns och verkar där människor bor och lever. Vi är en del av människors vardag och därför känns det väldigt naturligt att vara med och bidra i det lokala samhället, säger Anni Carpelan.

Fakta
Praoprojektet har primärt inneburit ett samarbete med Rinkebyskolan som har pågått i tre år. Konkret har det bestått i att elever från årskurs 8 under en veckas tid har praoat hos ett antal fastighetsbolag i Stockholm samt hos Fastigo.

Idag torsdag kommer ett informationsmail skickas ut tillsammans med en länk till filmen. Utöver utskicket till skolor och företag inom Stockholms län kommer det även att genomföras ett utskick till fastighetsbolag över hela landet för att ytterligare sprida frågan om prao och vikten av att ta emot praoelever.

Filmen som Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo har tagit fram går att se här: https://www.youtube.com/watch?v=8_oZLFmHFn8&t=2s.

Kontakt 
Mona Finnström, Fastigo, 070-676 69 22
Anni Carpelan, Fastighetsägarna Stockholm, 073-982 66 86

Relaterade nyheter

"Johan Mann vill främja en innovationskultur på Fastigo."
Pressmeddelande

Fastigo utvecklar avancerad AI-paralegal till sina rådgivare

"Johan Mann, vd Fastigo."
Pressmeddelande

Arbetslivskriminalitet ett stort problem för företag i fastighetsbranschen

"Johan Mann, vd på Fastigo, Sveriges bästa arbetsgivarorganisation enligt Novus."
Pressmeddelande

Fastigo Sveriges bästa arbetsgivarorganisation

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.