• Nyheter
  • Stor medvetenhet om arbetsmiljöfrågor bland fastighetsföretag
DELA
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Stor medvetenhet om arbetsmiljöfrågor bland fastighetsföretag

– Som arbetsgivare är det viktigt att arbeta förebyggande för att medarbetarna ska må bra – inte bara för anställdas skull, utan även för att det gynnar företaget i längden. Ändå behöver branschen generellt sett bli bättre på att arbeta strategiskt med arbetsmiljöfrågor, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

Undersökningen visar att 38 procent av fastighetsföretagen har en uttalad strategi för att främja fysisk och psykisk hälsa hos de anställda. 57 procent av företagen saknar strategi även om de arbetar med frågorna, och 5 procent uppger att de inte arbetar med frågorna över huvud taget

Hälften av fastighetsföretagen i Fastigos undersökning erbjuder kostnadsfri rådgivning av psykolog eller coach till sina anställda. Drygt nio av tio arbetsgivare erbjuder företagshälsovård eller friskvårdsbidrag, och 83 procent av företagen möjliggör flexibel arbetstid för de yrkeskategorier där arbetet tillåter det.

– Det är glädjande att se att de allra flesta ger sina anställda goda förutsättningar att uppnå balans i livet. Samtidigt är det viktigt att fler fastighetsföretag arbetar efter en tydlig strategi för att främja hållbart arbetsliv. En hållbar fastighetsbransch är en av Fastigos viktigaste prioriteringar, säger Mona Finnström.

I januari–september i år sjukskrevs 99 personer inom fastighetsbranschen på grund av arbetsrelaterade sjukdomar, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Siffran är den högsta på fem år. Antalet sjukskrivningar på grund av sjukdomar orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer, såsom stress och utbrändhet, har nästan trefaldigats sedan 2011.
Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under perioden 15–25 november 2016. Enkäten skickades ut till 995 vd:ar och personalchefer inom fastighetsbranschen. Svarsfrekvensen var 31 procent.

 

Fortsatt nöjda medarbetare på Fastigo
14 nov
Ny checklista för att förebygga sexuella trakasserier
24 okt
Enkät: Inför avtalsrörelsen
17 okt
Arbetstid 2023
11 okt
Quiz: Vad vet du om nya LAS?
3 okt
Nya LAS, vad behöver jag veta?
27 sep
Avtalskonferenser
26 sep
HR-dagarna 2022
21 sep
Fastigos äldsta medlem månar om de unga
12 sep
Uppdaterade anställningsblanketter på plats
2 sep

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.