• Nyheter
  • Stor medvetenhet om arbetsmiljöfrågor bland fastighetsföretag
DELA
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Stor medvetenhet om arbetsmiljöfrågor bland fastighetsföretag

– Som arbetsgivare är det viktigt att arbeta förebyggande för att medarbetarna ska må bra – inte bara för anställdas skull, utan även för att det gynnar företaget i längden. Ändå behöver branschen generellt sett bli bättre på att arbeta strategiskt med arbetsmiljöfrågor, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

Undersökningen visar att 38 procent av fastighetsföretagen har en uttalad strategi för att främja fysisk och psykisk hälsa hos de anställda. 57 procent av företagen saknar strategi även om de arbetar med frågorna, och 5 procent uppger att de inte arbetar med frågorna över huvud taget

Hälften av fastighetsföretagen i Fastigos undersökning erbjuder kostnadsfri rådgivning av psykolog eller coach till sina anställda. Drygt nio av tio arbetsgivare erbjuder företagshälsovård eller friskvårdsbidrag, och 83 procent av företagen möjliggör flexibel arbetstid för de yrkeskategorier där arbetet tillåter det.

– Det är glädjande att se att de allra flesta ger sina anställda goda förutsättningar att uppnå balans i livet. Samtidigt är det viktigt att fler fastighetsföretag arbetar efter en tydlig strategi för att främja hållbart arbetsliv. En hållbar fastighetsbransch är en av Fastigos viktigaste prioriteringar, säger Mona Finnström.

I januari–september i år sjukskrevs 99 personer inom fastighetsbranschen på grund av arbetsrelaterade sjukdomar, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Siffran är den högsta på fem år. Antalet sjukskrivningar på grund av sjukdomar orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer, såsom stress och utbrändhet, har nästan trefaldigats sedan 2011.
Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under perioden 15–25 november 2016. Enkäten skickades ut till 995 vd:ar och personalchefer inom fastighetsbranschen. Svarsfrekvensen var 31 procent.

 

Välkommen nya medlemmar!
21 dec
Öppettider över jul och nyår
21 dec
Viktigt om garantibelopp
21 dec
Sjuklön från den 1 januari 2022 – K-avtal
20 dec
Sjuklön från den 1 januari 2022 – I-avtal
20 dec
Branschavgifter för måleri 2022
9 dec
Arbetstid 2022
1 dec
Unik lärling i Kalix
26 nov
Jämställt i toppen, nu dags för 2.0
18 nov
Jobba förebyggande mot hot och våld
25 okt

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa “Glömt ditt lösenord”-länken nedan.