Hälsomedvetenheten är hög på Wallenstam AB. Näringsriktig hälsofrukost och skräddarsydda lunchmenyer serveras av företagets två egna kockar på Göteborgskontoret. Medarbetarna är företagets viktigaste resurs och hälsan står i fokus.

På Göteborgskontoret har Wallenstams 160 anställda förmånen att ha två egna kockar med eget kök och matsal. Lunchmenyn består varje dag av stor salladsbuffé och varmrätterna av en fisk- och en kötträtt. Menyerna är påverkbara, kockarna låter sig gärna inspireras av tips från de anställda.

- De sätter en extra touch på maten och experimenterar med smaker. Det känns som att äta på lyxrestaurang varje dag. Vi går mer och mer åt det nyttiga hållet och de anställda uppskattar möjligheten att få näringsriktiga måltider och färsk fisk till lunch, säger Lena Johansson, HR-chef på Wallenstam AB.

Hälsofrukost

Varje dag serveras även en hälsofrukost i företagets matsal från 7.30 med bland annat smoothies, näringsrika shots, chiapudding, kvarg, hemmagjord müsli och hembakade fullkornslimpor.

- Allt fler utnyttjar möjligheten att starta dagen med en näringsriktig frukost. Hälsomedvetenheten är hög på företaget, kost och träning är viktiga för hälsan och för att orka och hålla, säger Lena Johanson.

Hälsoinspiratör

Wallenstam AB har en hälsoinspiratör som lägger planen för ett aktivt hälsoår, fyllt med aktiviteter, och tävlingar. Som ett roligt inslag finns ”hälsokupper” som en slags överraskningar.

- Det kan vara allt från stort till smått, exempelvis får de anställda ett grönt äpple på skrivbordet när de kommer till kontoret på morgonen. En annan gång höjde vi skrivborden och klistrade upp lappar ”att stå och jobba är nyttigt”. Det är ett lite roligt sätt att jobba med friskvård och medvetenhetsaktiviteter, säger Lena Johanson.

Något för alla

På Wallenstams Göteborgskontor har de anställda även ergonomiska arbetsplatser och ett gym med möjlighet till PT-träning, vilorum, massagestol och en massör som är bokningsbar en gång i veckan.

- Vi försöker hitta något som passar alla för att väcka tanken. Alla har ett eget ansvar att hålla sig frisk men vi kan erbjuda en hälsosam arbetsplats för att personalen ska må bra och orka prestera. Vi satsar stort på att fånga ohälsa så tidigt det går och arbetar mycket med förebyggande friskvård. Vår massör är ofta fullbokad, många utnyttjar friskvårdsbidraget till att få massage, säger Lena Johanson.

Struktur när ohälsan är framme

Bolaget har även krisgrupp, policys och riktlinjer för att arbeta förebyggande och strukturerat när ohälsan är framme.

- Vår krisgrupp sammankallas snabbt om något händer, exempelvis en brand i en fastighet eller en hotsituation. Vi träffas en gång per år och iscensätter en övning som om något hade hänt för att träna. Det är viktigt att vi håller oss alerta ifall olyckan skulle vara framme.

Levande policyer

För att hålla policyer och riktlinjer aktuella och kända finns de att ta del av på intranätet. Lena Johanson ser också till att påminna personalen.

- Det är viktigt att det finns en samsyn i hela bolaget. För att hålla dem levande lyfter jag upp dem på agendan vid större sammankomster när hela personalen samlas.

Margaretha Eldh