• Nyheter
  • Coronaviruset ur ett arbetsgivarperspektiv
DELA
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Coronaviruset ur ett arbetsgivarperspektiv

Det är naturligt att det uppstår frågor och oro när medierna rapporterar om ett smittsamt virus som sprider sig i världen. Här svarar Fastigos förhandlingschef Charlotta Stensson på frågor om hur du ska tänka och agera som arbetsgivare kring Coronaviruset och andra smittsamma virussjukdomar som riskerar snabb spridning.

 

Hur hanterar jag en medarbetare som befunnit sig i ett riskområde för smitta?

– Medvetenheten och vaksamheten är säkerligen stor hos personer som är på väg till eller har befunnit sig i områden där farlig smitta förekommer. Ta ändå kontakt med medarbetaren och kolla att allt är okej. Finns minsta antydan till sjukdom som skulle kunna härledas till aktuell smitta ska du be personen att anmäla sig sjuk och be att denne snarast ska ringa sjukvården, till exempel 1177, för rådgivning. Du har som arbetsgivare rätt att beordra medarbetaren arbete från hemmet under 10–14 dagar även om det inte finns tendenser till sjukdom, detta av arbetsmiljöskäl. Oro hos medarbetare måste hanteras, och mitt råd är att hellre överinformera och prata öppet än att förutsätta att allt är okej. Med det förhållningssättet har du gjort vad du ska som arbetsgivare.

 

Vad gäller om medarbetaren visar sig bära på smitta?

–Smittbärare måste avhålla sig från arbete för att inte sprida smitta, och ska sjukanmäla sig till sin arbetsgivare. Det nu aktuella coronaviruset klassas som allmänfarlig sjukdom och omfattas därför av Försäkringskassans regler om smittbärarpenning. I Fastigos tjänstemannaavtal finns regler om löneutfyllnad vid uppbärande av smittbärarpenning.

 

När kan vi säga att faran är över på jobbet?

– Följ nyhetsrapporteringen samt säkra källor såsom Folkhälsomyndighetens frågor och svar om Coronaviruset och UDs reseinformation. Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer i skrivande stund risken som mycket låg för att smittan ska spridas i Sverige. I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas.

Svarat den 7 februari 2020, Charlotta Stensson, förhandlingschef Fastigo

Lönestatistik för fastighetsbranschen 2019
12 feb
Coronaviruset ur ett arbetsgivarperspektiv
7 feb
Inloggning på nya fastigo.se
20 jan
Är du nästa Guldhus-vinnare?
15 jan
Fastigokurser även för icke-medlemmar
7 jan
Det är vi som är Fastigo
19 Dec
Kungsleden vinner internationellt mångfaldspris
10 Dec
Branschavgifter 2020 – Månadslöneavtalet
9 Dec
Branschavgifter 2020 – Måleriavtalet
9 Dec
Succe på HR-dagar
22 Nov

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa “Glömt ditt lösenord”-länken nedan.