Att anställa en studentmedarbetare är en win-win, för både HR-chefen Marianne Lund på AB Stora Tunabyggen i Borlänge och för 22-åriga Josefine Aufrecht som till sommaren avslutar sin utbildning på treårigt personal- och arbetslivsprogram på Högskolan Dalarna.

- Jag är supernöjd och vi har haft ett enormt bra utbyte av Josefine som är drivande och självgående och som bland annat hjälpt oss att bygga upp innehåll och processer relaterat till HR och arbetsmiljö på vårt nya intranät, säger Marianne Lund.

Får ny input

Det är första gången Tunabyggen anställer en högskolestudent redan under studietiden. Det är ett sätt att marknadsföra hela branschen och den egna organisationen.

- Samtidigt har det varit utvecklande att få input från en ung medarbetare med modernt tänk och som dessutom går en utbildning inom personal- och arbetsliv och som kan vara med och ställa kritiska frågor. Vi har kompletterat varandra, säger Marianne Lund.

Bra med tidiga kontakter

Som HR-chef uppskattar hon modellen att knyta tidiga kontakter med högskolestudenter. Hon hade gärna sett en fortsättning med Josefine som parallellt med studierna jobbat två dagar hos Tunabyggen under februari till maj.

- Jag hade gärna erbjudit Josefine sommarjobb, för oss hade det varit en stor vinst. Men hon har fått fast anställning direkt efter skolan.
Josefine Aufrecht uppskattar de referenser hon haft att tillgå i Marianne Lund på Tunabyggen då hon sökt jobb.

Arbetslivserfarenhet

- Jag har sökt omkring 15 tjänster, nätverkat och träffat arbetsgivare. För mig har det varit värdefullt att ha jobbat som studentmedarbetare och kunnat trycka på att jag redan har arbetslivserfarenhet. Att jobba 15 timmar i veckan är lagom och har fungerat med studierna och jag har fått pröva min kompetens samtidigt som jag hunnit med studierna. Det har varit ett bra upplägg, säger Josefine.

Utmaning som gett jobb

När hon nu tar sin examen till sommaren får hon fast anställning som rekryteringskonsult.

- Att jobba på Tunabyggen har varit jätteroligt och en utmaning. Jag hade läst två kurser om arbetsmiljö och nu fick jag nytta av kunskaperna i det praktiska arbetet, säger Josefine.

Bra marknadsföring

Marianne Lund ser gärna att Tunabyggen anställer studentmedarbetare.

- Det är ett bra sätt att marknadsföra Tunabyggen gentemot ungdomar. Jag är övertygad om att de med goda erfarenheter av att jobba här delar med sig till andra, säger hon.

Margaretha Eldh