–Det är förstås väldigt roligt att fastighetsbranschen fortsätter att toppa jämställdhetsligan i Allbrights rapporter år efter år, men vi har lång väg att gå i de mer traditionella yrkesrollerna och i mångfaldsarbetet i stort, säger Johan Mann, vd för Fastigo.
Fastighetsbranschen är en jämställd bransch. Den senaste Allbright-rapporten visar på en liten återhämtning i spåren av pandemin, men visar ändå att branschen är den mest jämställda bland börsbolagen på Nasdaq OMX. Det här visar även Fastigos egna undersökningar som sträcker sig utanför de traditionella börsbolagen. Det är något vi ska vara stolta över, men samtidigt ser vi att det fortfarande finns en rad utmaningar som företagen och branschen som helhet måste arbeta med.
–Vi som bransch ska givetvis ta tillfället i akt att glädjas att våra företag kan visa på en jämställd fördelning av chefer och tjänstemän i företagen. Det är bra för verksamheterna och en förutsättning för att våra företag framgångsrikt ska kunna leverera affärsnytta, och ökar trovärdigheten i att fortsätta jobba med jämställdhetsfrågan högt på agendan, säger Johan Mann.
Fastighetsbranschen skriker efter ny kompetens och vi vet att det kommer att behövas 15 000 nya medarbetare fram tills 2027, så det är hög tid att kliva utanför de vanliga ramarna.
–Vi behöver se till att vi är ännu mer attraktiva för alla personer som inte traditionellt sökt sig till de yrken som finns i branschen. Inte minst på fastighetskötarsidan finns det en extremt stor potential om vi kan locka till oss fler kvinnor, säger Johan Mann och fortsätter:
– Det skulle utveckla våra företag samtidigt som företagen i branschen bättre skulle hitta den kompetens de söker. Därför måste vi fortsätta orka sända att fastighetsbranschen är en utmärkt bransch inte minst för kvinnor som söker ett yrkesliv där det finns möjlighet att göra karriär, som möjliggör kombinationen av ett givande jobb och en meningsfull fritid och som ger dig möjligheten att göra skillnad och bidra till stor samhällsnytta.
Allbrightrapporten 2021 visar att:
- Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper ökar med två procentenhet – från 25 till 27 procent.
- Vd-kvinnorna har blivit en fjärdedel fler – en ökning från 35 till 43 vd:ar.
- Styrelserna rör på sig efter tre års stillestånd. Idag är 35 procent av ledamöterna kvinnor.
- För första gången någonsin återfinns ett kvinnonamn bland börsens 10 vanligaste namn – Kristina.
- Kvinnor i börsens ledningsgrupper äger mindre än en procent av aktiekapitalet i det egna bolaget. Resterande 99 procent ägs av börsens ledande män.