https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • ”Komplicerat utan kollektivavtal”
DELA
Måndagsmötet

”Komplicerat utan kollektivavtal”

Svenska Handelsfastigheter är ett av Fastigos nyblivna medlemsföretag, och vi träffar fastighetsprofilen och vd:n Lennart Sten i företagets lokaler i centrala Stockholm. Vi tar chansen och frågar om trender och utsikter i fastighetsbranschen i Sverige i en tid där mycket händer och har hänt. Det pågår ett krig i Europa och vi håller i bästa fall på att ta oss ur en pandemi som förändrat hela världen för många i stort och smått.

 

Hur tror du att pandemin har och kommer att påverka branschen; kommer vi se mindre kontorsytor nu när många har fått för vana att jobba hemifrån?

– Nej, vi kommer inte få mindre kontorsytor. Det där är ett otroligt vanligt missförstånd. Eftersom jag är ordförande i CLS Holdings så ser jag kontorsmarknader i London, Paris och de sju stora tyska städerna; vi kan inte se några empiriska bevis för att kontoret krymper.

Kontorets död har förutspåtts många gånger. Man vill minska ytor och trycka ihop folk så att de har 7 kvadratmeter var. Alla som gjort det här experimentet ser att sjukfrånvaron minskar med hälften om man ökar ytan till 12 kvadratmeter per person, förutom den personliga bekvämligheten att ha större ytor.

En annan intressant trend som man såg redan innan pandemin, angående aktivitetsbaserade kontor, var att generation Z, det vill säga de som är födda 1998 och senare, inte alls är intresserade av att flytta runt på kontoret, eller att jobba hemifrån i sina många gånger små bostäder. De vill ha en fast arbetsplats på ett kontor.

Pandemin har däremot varit en jättestor katalysator som satte en väldig fart på processer som redan var påbörjade. De digitala hjälpmedlen har blivit så himla mycket bättre och vi lärde oss snabbt att anpassa oss. En förändring som är här för att stanna är det onödiga affärsresandet. Ett tretimmars möte i London känns ju helt omotiverat att åka till fysiskt.

 

Det här att vi har vant oss vid nätshopping och att inte besöka fysiska butiker under pandemin, kommer butiker och shoppingcenter att försvinna?

–Det hänger ihop med varför vi startade bolaget för 6,5 år sedan. Vi äger, förvaltar och utvecklar framtidens handelsplatser, och vår hypotes då var att digitaliseringen av handel inte kommer att slå mot de externa handelsplatserna, det är innerstäderna som kommer att ta stryk. Detta främst av två skäl:

  1. Kampen om bruttomarginalen. När du står inne på en butik på Kungsgatan och ska köpa sneakers så kollar du skorna på Pricerunner. Du får billigaste priset, och i vilken butik dessa finns. Det gör det omöjligt att ha den högre marginal du behöver på skorna för att du sitter i ett bättre läge.
  2. Hela innerstadshandeln bygger på att man flanerar och handlar, men moderna barnfamiljer har inte tid att flanera. Jakten på tiden styr hur folk beter sig.

En modern handelsplats tänker på vilka butiker som ligger bredvid varandra för ett effektivt flöde.  En handelsplats ska se ut som en säck, du ska komma ut från båda håll och livsmedelsbutiken ska ligga i botten på säcken.

De stora köpcentrumen kommer behöva sänka hyresnivåerna men de kommer överleva. Där kan barnfamiljen vara effektiva: Man kan släppa ut barnen, alla får hitta sina butiker, sen träffas man och äter på food court och avslutar med bio. Då har man klarat av kvalitetstid med familjen, man har ätit och man har handlat på kanske 5-6 timmar. Väldigt rationellt, resten av tiden gå åt till att arbeta och skjutsa sina barn till träningar.

 

Vi kan inte göra en intervju utan att nämna Rysslands fruktansvärda invasion av Ukraina som i detta nu pågår sedan en dryg månad. Vi sänder våra varmaste tankar till alla direkt drabbade av ondskan. De i sammanhanget små kriser som kriget kan generera avseende ekonomi, såsom dyrare energi, höjda oljepriser, höjda räntor, vad har du för prognos kring det?

– Jag är inte säker på att räntorna har med kriget och göra. Man kan inte ha nollränta i all evighet; räntorna måste sticka i väg rätt ordentligt för att de ska påverka kännbart.

Det här med högre energipriser. Är det bara dåligt? Mänsklighetens stora utmaning just nu är inte bara Putin utan koldioxiden. Jag har själv kört dieselbil länge, men nu före jul kom elbilen jag beställt. Diesel kostar 25 kronor per liter, elbilen kostar 6 kronor per mil och miljövinsten i fråga om koldioxid ska vi inte tala om.  

De höga energi- och oljepriserna gör att vi kommer att energieffektivisera för att behålla vår standard. Priserna och energikrisen blir ytterligare en katalysator som kommer driva på en förändring som är helt nödvändig. För vem bryr sig om att spara energi om energin är gratis? Det är förskräckligt att det ska behövas ett krig för att tvingas komma fram till den slutsatsen.

Sen finns det massa frågor som samhället måste lösa så som människor med låg inkomst på landsbygd, som är beroende av sin bil för att ta sig till från arbete. Det måste man lösa, men det är en fördelningspolitisk fråga.

I fastighetsbranschen är det våra hyresgäster som förbrukar den större delen av elen, inte fastigheten i sig. På så sätt är energipriserna ett större problem för hushållen än för fastighetsbranschen.

Kriget är fruktansvärt. För att bidra med åtminstone något så utmanade jag personalen: för varje krona ni skänker, skänker jag två, en liten hjälp åtminstone.

 

Kortfrågor

Lennart Sten, vd Svenska Handelsfastigheter.

Hur kom det sig att du hamnade i fastighetsbranschen?

–Jag är advokat från början, och jobbade med bland annat fastighetstransaktioner på General Electrics. Efter några år där fick jag möjlighet att bli vd för fastighetsverksamheten inom GE i Sverige. Jag var vd på Fabege en period emellan, men kom sedan tillbaka och blev vd på GE Capital Real Estate i Norden. På slutet på GE var jag ansvarig för fastighetsverksamheten i Europa och jobbade från Paris.  Jag kom till slut på att jag inte ville leva resten av mitt liv i ett flygplan, så jag sa upp mig och flyttade hem till Stockholm.

 

Har du fler roller i branschen?

– Jag är styrelseordförande i KlaraBo och styrelseordförande i ett engelskt fastighetsbolag, CLS Holdings plc.

 

Kan du berätta något oväntat om dig själv?

– Om mig vet jag inte… men det är kanske inte alla som vet att jag är gift med en duktig deckarförfattare, Viveka Sten.

 

Vad gör Svenska Handelsfastigheter?

– Svenska Handelsfastigheter är den långsiktiga fastighetsaktören som genom samverkan med ledande detaljister skapar morgondagens handelsplatser.

 

Företaget funnits?

– I 6,5 år

 

Hur många anställda?

– 35 stycken. För ett år sedan var vi 18, vi har vuxit snabbt.

 

Vilka pågående projekt/utmaningar har ni just nu i Svenska Handelsfastigheter? 

–Vårt största projekt just nu är att vi håller på att miljöcertifierar alla fastigheter, allt vi kan i portföljen. Och så har vi lite pågående byggprojekt, vi bygger för ungefär 400 miljoner om året.

 

Alla pratar om kompetensbrist i branschen. Hur ska vi lösa det?

– Jag tror att fastighetsbranschen blivit så mycket en investeringsverksamhet och så lite en faktiskt operativ verksamhet. Det finansiella fokuset gör att investerare köper fastigheter för att sälja, och man lejer ut förvaltningen utan att ta hand om det man äger. Det finansiella fokuset måste vändas om man ska attrahera rätt människor, för det är på teknik- och förvaltarsidan vi behöver folk.

 

Hur länge har ni varit medlemmar i Fastigo?

– Vi har varit medlemmar sedan 1 april 2022.

 

Varför har ni valt att bli medlemmar i Fastigo?

– Redan för tre-fyra år sen sa vi att vi måste se till att bli kollektivavtalspart. När man väl har fattat beslutet så finns det två arbetsgivarorganisationer att välja mellan. Fastigo ligger i samma kvarter, och en av era förhandlare/rådgivare har jobbat som HR-chef för mig.

 

Varför är det bra att vara med i arbetsgivarorganisation?

– Många frågor blir väldigt komplicerade om man inte har kollektivavtal. Och framför allt, de som kan kollektivavtal finns på arbetsgivarorganisationerna. Sen är det inte speciellt dyrt att vara med.

Det är inte så ovanligt att en del företagsledare har ett strukturellt motstånd mot kollektivavtal. Det förstår jag inte. Jag har både byggt upp och plockat isär företag, och i båda fallen är det väldigt bra med både facket och kollektivavtal. Du får en ram och du får en samtalspart.

 

Intervjun gjord den 28 mars av Kicki Lilliedrake, Fastigo

Relaterade nyheter

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetsgivarnytt: Från bemanning till tillsvidareanställning

Grupp på digitalt möte (används i kom. Wisory) mindre storlek
Nyheter

Kostnadsfri proffshjälp i ledarskap och AI

Arbetsgivarkalendern-Tekniksprånget2025
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Anställ för praktik inom Tekniksprånget (K-avtal)

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.