Susanne Svensson och Marie Melkersson är Fastigos löneexperter.
Alla arbetsgivare ska enligt lag göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att se till att arbetsplatsens löner är jämställda. Om du är en arbetsgivare med minst tio anställda ska du även dokumentera arbetet med kartläggningen och analysen. Allt detta och en massa annat matnyttigt får du veta allt om på Fastigos kurs Lönekartläggning, så här gör du!
Våren är en lämplig tid att göra den årliga kartläggningen över lönerna. Lönerevisionen är färsk i minnet, och lönekartläggningen kan bli ett kvitto på att den interna löneprocessen har fungerat.
–Fastigos lönestatistik är dessutom klar och du kan jämföra företagets interna lönestruktur i relation till marknadslöneläget. I arbetet med kartläggningen kan du också göra den årliga översynen av Klassigo-koderna, säger Marie Melkersson som är statistiker och kursledare på Fastigo.
Syftet med kartläggningen är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor som utför lika eller likvärdiga arbetsuppgifter. En väl genomarbetad lönekartläggning tydliggör företagets lönepolitik och ökar kunskapen om företagets olika roller och ansvar.
– En arbetsgivare med kunskap om företagets lönestruktur är dessutom ett värdefullt verktyg i arbetet med att stärka sitt varumärke som en attraktiv arbetsgivare. Det här och mycket annat tar vi upp under vår kurs under två halvdagar den 26-27 april, säger Susanne Svensson som är förhandlare och kursledare på Fastigo.
Läs mer och anmäl dig till kursen som är öppen för alla HÄR.
Du som är medlem i Fastigo kan dessutom fördjupa dig och få konkreta tips om hur arbetsgivaren kan utveckla företagets arbete kring lönesättning i Fastigos löneskola på fastigo.se