Bildtext: Anki, Nooroz och Abbas i samspråk på Helsingborgshems sällskapsboende SällBo på Fredriksdal. (bilden från Helsingborgshems egna arkiv)
Fastigomedlemmen Helsingborgshem har skapat rubriker i press och media över världen; reportrar från BBC, CNN, från Sydkorea, press från hela Europa och förstås nationellt och lokalt i Sverige har filmat och skrivit.
–Integration handlar om att blanda olika tankar. Jag tror att många tycker att konceptet är spännande just på grund av den otraditionella blandningen av människor, säger Dragana Curovic, som är bosocial utvecklare på Helsingsborgshem.
Fastigo träffar Dragana Curovic i Helsingsborgshems moderna och aktivitetsbaserade lokaler centralt i Helsingborg. Vi vill höra mer om processen som lett fram till det uppmärksammade boendet i det av Helsingborgs kommun ägda bolaget Helsingborgshem.
Integration och ensamhet
I korthet är konceptet enkelt: 51 tvårumslägenheter hyrs ut till personer som är 70+ eller mellan 18 och 25 år, däribland unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Alla som flyttar in måste socialisera minst två timmar i veckan.
–Genom att bo tillsammans och ha möjligheter att umgås genom sociala aktiviteter hoppas vi kunna öka integrationen mellan de här grupperna som ofta saknar naturliga tillfällen att mötas, säger Dragana Curovic. Hela syftet med projektet är att motverka ensamhet och otrygghet samt att gynna integrationen.
Gemensamma kök
SällBo finns i det före detta Fredriksdalshemmet som först byggdes om från gammalt vårdboende till Sveriges största HVB-hem för att sedan under 2019 byggas om till sällskapsboende. Förutom den egna lägenheten har hyresgästerna tillgång till drygt 500 kvadratmeter gemensamma ytor som exempelvis kök, vardagsrum, träningsrum, spelrum och bibliotek. De gemensamma rummen är konceptinredda och ger hyresgästerna förutsättningar för aktiviteter och social samvaro över generationsgränserna. Det finns två gemensamhetsrum på varje våning, vilka har omvandlats till konstateljé, yogarum, bibliotek, brädspelrum, gym och ett dataspelrum. De gemensamma köken, som det finns ett av på varje våning, används till exempelvis bakning eller odling av örter. Förhoppningen är att de olika temana på köken kommer att uppmuntra hyresgästerna att röra sig mellan våningarna.
Vill leva nära
I en enkätundersökning bland de boende svarade majoriteten, cirka 58 procent, att det sociala umgänget var en av anledningarna till att man valde att flytta till SällBo. 49 procent angav att det var tillgången till alla gemensamma ytor som var en faktor i valet av ny bostad.
–Det är rätt anmärkningsvärt eftersom det som brukar föranleda en flytt är ändrade behov av något slag. Till exempel nya familjeförhållanden eller att arbete och studier gör att man behöver flytta. Med SällBo har vi verkligen satt fingret på behovet av att leva nära andra människor, säger Dragana Curovic.
De gemensamma utrymmen som används av flest personer flest antal gånger per vecka är lobbyn, allrummet och den gemensamma matsalen. De rum som används minst är tv- och gamingrummet och yogarummet.
Wi-fi lockar ut de unga
Alla som flyttar in på SällBo ska minst två timmar i veckan socialisera med sina grannar och det finns en värd i huset som stöd för socialiseringsprocessen. Kravet på två timmars socialisering är förstås borttaget under coronapandemin, men de två timmarna har under mer normala tider blivit betydligt fler.
–För att locka ut de unga i ännu större utsträckning så är Wi-Fi i de allmänna utrymmena gratis, medan det kostar som vanligt i de egna lägenheterna, ett smart drag som funkar som väntat, skrattar Dragana Curovic.
Umgås från balkongen
Under pandemin är det flera 70+ som har isolerat sig mot smittan, men de har löst umgänget på annat sätt.
–Några kommer ut på balkongen och pratar med sina grannar, det är lite mysigt, säger Dragana Curovic.
En intervju från SVT nyheter berättar mer om Sällbo och coronapandemin.
Väldokumenterat projekt
I den första enkäten som Helsingborgshem skickade till hyresgästerna på SällBo sedan inflyttningen står det helt klart: Projektet är en succé.
–Det är roligt att konstatera att 92 procent av de svarande har fått sina förväntningar på boendet infriade och att hela 82 procent är så nöjda att de räknas som ambassadörer, säger Dragana Curovic.
Inte bara press och media har intresserat sig för SällBo-konceptet, flera forskningsprojekt följer och dokumenterar boendet ingående.
–Det har varit så mycket besök av intresserade utomstående på boendet att vi har tvingat begränsa besökarna så att de boende får vara i fred i sitt hem, säger Dragana Curovic.
Kommer att bli fler
Projektet kommer att pågå i två år, varefter Helsingborgshem kommer att besluta om det ska förlängas eller om de ska ersätta lägenheterna för ungdomar med fler bostäder för äldre. En av de äldre boende, Kristin, är övertygad om att andra kommuner i Sverige kommer att kopiera konceptet.
–Det finns så många människor där ute idag som inte har någon att umgås med, säger hon. Vi sitter ofrivilligt ensamma i våra lägenheter. Jag tror att det kommer att bli mer och mer av detta, säger hon.
Text av Kicki Lilliedrake, Fastigo
Titta på Helsingborgshems egna film om SällBo.
Titta på BBC:s kortfilm om SällBo.
Fakta:
- Enligt statistik av Statistiska centralbyrån från 2019 beräknas ungefär 300 000 personer vara vad de kallar socialt isolerade i Sverige. Ensammast är de äldre. Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.
- För att räknas som socialt isolerad ska man bo ensam och inte träffa anhöriga, vänner eller bekanta oftare än ett par gånger i månaden.
- Invandrare i Sverige bor ofta i mycket segregerade områden där mer än 80 procent av de boende är första eller andra generationens invandrare. De som kom till Sverige som ensamkommande barnflyktingar har ofta ingen relation alls med en svensk vuxen som inte har varit anställd för att ta hand om dem.