Fastigo träffade Linn Lichtermann, Community Manager Ebbepark, Sara Malmgren, hållbarhetsansvarig på Sankt Kors och Nathalie Lindquist, verksamhetsutvecklare på Sankt Kors för en intervju om hur de jobbar med mångfald och inkludering på Sankt Kors som verkar i Linköping med omnejd.
På Sankt Kors är mångfald och inkludering grundläggande principer som innebär att alla individer oavsett olikheter är lika mycket värda, har rätt att vara sig själva och har rätt att uttrycka sig fritt. Mångfald innebär att man ser värdet i individens olikheter och uppmärksammar möjligheterna och fördelarna med en arbetsgrupp som präglas av mångfald. Ett inkluderande perspektiv skapar mer effektiva, kreativa och produktiva medarbetare och främjar en starkare samhörighet. Det inkluderande perspektivet genomsyrar även Sankt Kors kultur och värdegrund.
Hur jobbar ni för att främja mångfald och inkludering?
Praktikanter, studenter och feriearbetare
På Sankt Kors välkomnas praktikanter, studenter och feriearbetare som en del av verksamheten. Genom att erbjuda dessa möjligheter strävar de efter att skapa en inkluderande och lärorik arbetsmiljö där unga människor kan få praktiska erfarenheter och utveckla sin kompetens. Genom att engagera praktikanter, studenter och feriearbetare får Sankt Kors även möjlighet att dra nytta av nya perspektiv och idéer, samtidigt som de bidrar till att forma och förbereda nästa generation av arbetskraft.
Språkluncher
Innan coronapandemin initierade Sankt Kors språkluncher som en intern aktivitet där medarbetarna åt lunch och samtalade med nya svenskar. Dessa avbröts tyvärr under pandemin. När språkluncherna återupptogs efter pandemin kändes det naturligt att bredda konceptet och inte bara göra det till en intern företagsaktivitet. Eftersom Sankt Kors är involverade i utvecklingen av Ebbepark, en stadsdel som strävar efter att skapa en mer inkluderande miljö för alla, ville de utforska hur de kan locka fler människor till området. Därför hålls språkluncherna mellan nya och etablerade svenskar i just Ebbepark. Syftet med språkluncherna är att vara med och bidra till spännande möten och samtal men också för att nätverka och hitta ny kompetens.
Affärsnätverk
Sankt Kors är en av initiativtagarna till LIFT!, ett nätverk som har som mål att bli Linköpings mest inkluderande affärsnätverk. Här strävar man främst efter att skapa en mötesplats där nya och etablerade svenskar kan träffas och integreras. Nätverket marknadsförs som en plats för intressanta och inspirerande föreläsningar och mingel. Tillsammans med flera samarbetspartner, exempelvis Röda Korset och Stadsmissionen, används olika kommunikationskanaler för att nå ut till en bred publik och främja möjligheten att nätverka och träffa nya människor.
Linköping Pride
Under Linköping Pride i slutet av maj och i början av juni arrangerades en föreläsning som fokuserar på inkludering i arbetslivet med särskilt fokus på HBTQIA+. Under panelsamtalet diskuterades både synliga och osynliga normer samt hur man kan ifrågasätta och utmana dem. Föreläsningen gav en möjlighet att lyfta fram vikten av inkludering och skapa en ökad medvetenhet om olika perspektiv och erfarenheter inom arbetslivet.
Vad ser ni för vinster med mångfalds– och inkluderingsarbetet?
Genom att ha en diversifierad arbetsstyrka kan Sankt Kors dra nytta av en bredare uppsättning av perspektiv och genom inkludering kan varje individ nyttja sina unika styrkor fullt ut. När möjlighet ges till att vara sig själv på arbetsplatsen skapas mer effektiva team. Detta leder i sin tur till ökad innovationsförmåga och slutligen en förbättrad lönsamhet för företaget. Att främja mångfald och inkludering på arbetsplatsen ger förutsättningar för att skapa en dynamisk och framgångsrik arbetsmiljö där alla medarbetare kan blomstra och bidra till företagets framgång.
Vilka råd skulle ni ge till andra organisationer som vill satsa på mångfald och inkludering?
De främsta råden Sankt Kors vill ge till andra organisationer som vill satsa på mångfald och inkludering är följande:
- Bottna i ert varför och koppla det mot vision, värderingar och mål.
- Få koll på nuläget och börja smått. Det är bättre att ta många små steg kontinuerligt än att förbereda sig för ett jättekliv som kanske aldrig tas.
- Ta hjälp med att se era ”blinda fläckar” och med att förstå hur ni kan ta inkluderingsarbetet till nästa nivå.
- Förankra och skapa engagemang på alla nivåer. Chefer och ledare måste tydligt visa att det är viktigt.
Intervju och text av: Arina Redar, student programmet för mångfaldsstudier SU, praktikant Fastigo, vt 2023.