https://fastigo.se/app/uploads/2019/09/logo-svart.svg
  • Nyheter
  • Tydlighet hos vinnaren Gummifabriken
DELA
Måndagsmötet

Tydlighet hos vinnaren Gummifabriken

2023 års Fastigopris delades ut på temat ”Det nya arbetslivet”. Två glada och värdiga vinnarföretag tog emot priserna, varav en av dem var Gummifabriken i Värnamo.

Den nya tidens arbete ser på många ställen helt annorlunda ut än innan pandemin. Fastigo eftersökte lyckade arbetsplatser där medarbetarna känner sig nöjda med hur företaget genomfört förändringar kring till exempel arbete hemifrån och på arbetsplatsen. Värnamo kommunala industrifastigheter AB, mest kända som Gummifabriken, vann Fastigopriset med motiveringen:

Med utgångsläge i verksamhetens behov, digitala förutsättning och en tydlighet om vilka regler som gäller, har Gummifabriken hittat en välfungerande flexibilitet för en nöjd och engagerad personalgrupp.

Värnamo i vägskäl
–I mitten av 2000-talet stod Värnamo kommun inför ett vägskäl. Att antingen satsa på att växa eller hålla tummarna för att det kommer att funka ändå.  Beslutet blev att jobba för att bli en kommun som folk vill flytta till. Då är det tre saker som är avgörande:  Orten behöver eftergymnasial utbildning, ett rikt varierat näringsliv och ett rikt och varierat kulturliv, säger Tobias Hörnquist som är vd för Gummifabriken.
Centralt fanns det en lokal med lång historia för orten, 20 000 m2 som tidigare fungerat som en gummifabrik.
–Här började vi bygga miljön som skulle kunna skapa en attraktiv plats för de här tre faktorerna för tillväxt, och 2018 var Gummifabriken slutbyggt och kommunen står som ägare.

Arena på gång
I Gummifabriken arrangeras publika evenemang på någon av scenerna; en blackbox och ett auditorium med 400 sittplatser. Förra året arrangerades 101 biljettevenemang.

Gummifabriken är en arbetsplats med flexibla arbetslösningar – för en nöjd och engagerad personal.

Det finns en biograf med tre salonger, varav en har en av Sveriges 10 största biodukar, ett kontorshotell och 1000 kvm kontorsyta för större hyresgäster. Föreningsliv, bibliotek, kulturförvaltningen och kulturskola har sina lokaler där och det finns en reception med resecenter med biljettförsäljning. En 1000 kvm restaurang servar bland annat konferenser, det finns ett campus med 400 studenter, ett teknikcenter för unga att testa att bygga robotar och att programmera och 3D-printa.
–Det finns många positiva krafter här i Värnamo, och med Gummifabriken blev det en extra boost. Dessutom gick Värnamo upp i allsvenskan förra året så nu måste vi bygga en ny arena också, konstaterar Tobias Hörnquist.

Lärdomar från pandemin
Stora delar av verksamheterna i Gummifabriken handlar om att mötas, så när pandemin var ett faktum så var det bara att tänka om.
–Vi fick vi lära oss nya lösningar, tillsammans med våra hyresgäster. Vi började livestreama konserter och möten, och Campus satsade på tekniskt avancerade digitala möten. Det här arbetssättet tog vi med in i vår personalgrupp; vi är ganska få och vi är många specialister, samt att vi hyr in personal, som till exempel scentekniker, säger Tobias Hörnquist.
Under pandemin behövde personalstyrkan på Gummifabriken vara extra noga med att jobba i omgångar och dela på sig, så att de inte skulle riskera att smitta varandra inom samma skrå.
–Vi byggde digitala mötesrum och alla fick de tekniska kunskaper och den digitala infrastruktur som behövdes, och så jobbar vi fortsatt, säger Tobias Hörnquist.

Relation och förtroende
–När du jobbar hos oss har du ett uppdrag som jag förväntar mig att du ska lösa, och varifrån du gör det spelar ingen roll. Lika lite vilken tid du börjar eller slutar, vår relation bygger på att jag litar på att det som ska bli gjort blir gjort, fram till dess att det eventuellt slutar att fungera. Jag är skolad i att man finns på kontoret under kontorstid, så för mig kan det kännas lite ovant, men det funkar väldigt bra, säger Tobias Hörnquist.
Gummifabrikens ledarskapsfilosofi är tydlig: Ett starkt och uppmuntrande ledarskap är avgörande för att skapa en framgångsrik arbetsplats. De lägger stor vikt vid att deras ledare är närvarande och engagerade, oavsett var medarbetarna arbetar.
–Vi anser det viktigt att varje medarbetare ska känna sig sedd och få möjlighet att utvecklas. Samtidigt har alla medarbetare tillsammans med sin frihet och möjlighet ett ansvar att inom ramen för sitt arbete säkerställa att arbetet blir gjort i rätt tid och på rätt sätt.

Tydlighet viktigt
–Vi har jobbat mycket med gruppdynamik, med Firo-cirkeln och feedback, så de problem som kan uppstå löses ofta intern i de respektive arbetsgrupperna, säger Tobias Hörnquist, som har ett förflutet i det militära.

Tobias Hörnquist, vd på Gummifabriken, tror på tydlighet, tillit och feedback för ett bra team. Bild från prisutdelningen av Fastigopriset, med på bilden Catharina Elw och Anna Willstedt.

–Något som är viktigt är att det finns ett tydligt regelverk i grunden; att alla vet vad som gäller. Vi har inga konflikter mellan fack och arbetsgivare hos oss, vi jobbar åt samma håll. Vi tillämpar flextid, med tydliga regler för när du kan använda din flextid och ett tydligt regelverk när du behöver fråga om du behöver avvika från regelverket. Det är inga flytande gränser; vare sig ledare eller anställda behöver fundera över vad som gäller, säger Tobias Hörnquist.

Miljöfördel
Förutom fördelarna med ett förenklat livspussel som erbjudandet med en kombination av hemma- och kontorsarbete medför så finns det ytterligare en vinst.
–Vi bidrar även till att följa vår miljöprofil genom att minska antalet transporter till och från arbetet, då flera anställda bor utanför staden och slipper använda bilen och kan i större utsträckning anpassa sina arbetstider efter kollektivtrafiken.
För att ändå bibehålla sammanhållningen och den sociala kontakten, har Gummifabriken inplanerade verksamhetsmöten varje vecka där alla ska vara på plats, kvartalsvisa teambuilding-dagar och informella träffar.
–Vi har speciella kompetenser, till exempel scentekniker som är svåra att hitta, så vi behöver ständigt sträva efter att förbättra oss och vara lyhörda för våra medarbetares och kunders behov. På så sätt kommer vi fortsätta att vara en innovativ och framgångsrik arbetsplats där vi även framöver kommer ha lätt att rekrytera rätt kompetens, avslutar Tobias Hörnquist.

Intervju och text: Kicki Lilliedrake, kommunikationschef Fastigo

Om Gummifabriken i Värnamo
  • 14 fasta medarbetare och 10 timanställda, samt inhyrd personal.
  • Samtliga är tjänstemän.
  • Slutrenoverat 2018.
  • Medlemmar i Fastigo sedan 2017.
Om Gummifabriken i Värnamo
  • 14 fasta medarbetare och 10 timanställda, samt inhyrd personal.
  • Samtliga är tjänstemän.
  • Slutrenoverat 2018.
  • Medlemmar i Fastigo sedan 2017.

Relaterade nyheter

Arbetsgivarnytt, Nyheter

Arbetsgivarnytt: Från bemanning till tillsvidareanställning

Grupp på digitalt möte (används i kom. Wisory) mindre storlek
Nyheter

Kostnadsfri proffshjälp i ledarskap och AI

Arbetsgivarkalendern-Tekniksprånget2025
Arbetsgivarnytt, Nyheter

Anställ för praktik inom Tekniksprånget (K-avtal)

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt på 08-676 69 69 eller via formuläret nedan.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.