Inom fastighetsbranschen pågår en rad olika aktiviteter för att minska långtidsarbetslösheten och att öka inkludering för de som står långt ifrån arbetsmarknaden.
–Många av Fastigos medlemsföretag arbetar aktivt med olika typer av arbetsmarknadspolitiska insatser. Det kan till exempel vara så att man ingår i ett program som kommunen har för att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma in, säger Lisa Strandberg, rådgivare och förhandlare som varit med och förhandlat fram anställningsformen.
Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund respektive Fastigo och Kommunal har därför tecknat avtal med syfte att stärka arbetstagarens möjlighet till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
Arbetstagare anställs i det som heter särskild tidsbegränsad anställning med arbetsmarknadspolitiska insatser. Vi kallar detta för en AMI-anställning. S-avtalet respektive F-avtalet gäller, med undantag för det som framgår i den särskilda överenskommelsen som gäller för dessa anställningar.
Några särskilda villkor för AMI-anställning är:
- Tidsbegränsad anställning max 2 år
- Innan anställning ska en överläggning med berört fackförbund ske
- Innan anställning påbörjas upprättas individuell handlingsplan
- Uppföljning ska ske årligen
- Anställning ska inte vara budgeterad inom ordinarie verksamhet
- Anställningen ska inte ersätta en vakant tjänst
- En AMI-anställning övergår inte till tillsvidareanställning och den ger inte heller företrädesrätt. Anställningen upphör när anställningstiden löpt ut.
- Anställningen kan avslutas i förtid med en ömsesidig uppsägningstid om 1 månad.
- Arbetstagare i AMI-anställning omfattas inte av lönerevision och bidrar inte till potten.
Här kan du läsa mer om AMI-anställning och de särskilda villkoren för F-avtalet respektive S-avtalet. Titta gärna också på vår film där Lisa Strandberg berättar om anställningsformen AMI.